Vijesti
Politika
Federalni ministar pravde
Mikulić: Lijanović čini krivično djelo!
27.03.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Mikulić: Lijanović čini krivično djelo!
Dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović sazvao je za danas nastavak 76. sjednice Federalne vlade, uprkos upozorenjima da se radi o protivustavnom činu te da time čini ozbiljno krivično djelo, piše Dnevni avaz.
Ministar Lijanović se, naime, pozvao na izmjene Poslovnika o radu Vlade koje je zajedno s još osam ministara iz NSRzB-a, SDA, HSP-a te Desnicom Radivojevićem izglasao na prošlosedmičnoj sjednici Vlade.
Federalni ministar pravde Zoran Mikulić izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da Lijanović kao dopremijer samostalnim sazivanjem sjednice krši Ustav FBiH, Zakon o Vladi FBiH te čini krivično djelo zloupotreba položaja.
"Ovo je nastavak bezakonja i još jedna potvrda da pravosudne institucije moraju reagirati. Prema Zakonu o Vladi FBiH, jedino je premijer nadležan da sazove sjednicu ili eventualno osoba koju on ovlasti. Ovo je i suviše ozbiljno uzurpiranje premijerovih ovlasti da bi ministri iz SDP-a svojim prisustvom tom neformalnom skupu dali podršku", naglasio je ministar Mikulić.
On je istakao da je, prema ovom zakonu, osim zakazivanja sjednica Vlade te rukovođenja njenim radom, premijer jedini ovlašten da potpisuje njene akte.