Vijesti
Politika
KO SDP BiH Sarajevo
Organizovan okrugli stol "Ponovno iniciranje prijedloga Zakona o zabrani fasističkih i neofašistickih organizacija"
28.03.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Organizovan okrugli stol "Ponovno iniciranje prijedloga Zakona o zabrani fasističkih i neofašistickih organizacija"
Povodom otvaranja kampanje: "Ponovno iniciranje prijedloga Zakona o zabrani fasističkih i neofašistickih organizacija" KO FOM SDP BiH Sarajevo organizovao je okrugli u prostorijama Kamernog teatra 55. Ovom događaju je pisustvovalo preko 130 učesnika.
Predavači na okruglom stolom su bili: Judith Illerhues, direktorica Friedrich Ebert Stiftung-a, prof. dr. Esad Zgodić, asistent Samir Forić, prof dr.Nađa Biser Taso, Predsjednica Skupštine SABNOR-a Kantona Sarajevo, Ena Duran,Predsjednica KO FOM SDP BiH Sarajevo i Selma Bajić, Sekretarka KO FOM SDP BiH Sarajevo.
U diskusiji je istaknuto niz pitanja, a jedno od njih bilo je mogu li liberalno - građanske stranke i socijaldemokratske ideje uobličene u projekt građanske konstitucije Bosne i Hercegovine biti integrirajuća sila masovnog antifašističkog pokreta, kao što je u toku Drugog svjetskog rata bio komunistički pokret borbe protiv fašizma.
Navedena kampanja će se sprovoditi u periodu od 27. marta 2013. godine do 09. maja 2013. godine, a cilj je uključiti mlade i ponovno pokrenuti inicijativu navedenog prijedloga Zakona.
Podsjećamo, trenutno ne postoji pravni način za krivično gonjenje organizacija, koje imaju slobodu da šire svoje diskriminatorske ideologije. Ovaj nedostatak propisa daje poruku o nekažnjivosti, koju čak i institucije prećutno podržavaju.
U cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i nasilja među narodima i građanima/kama Bosne i Hercegovine ovim Zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja, registrovanja fašističkih i neofašističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u BiH.
Donošenje ovog Zakona je veoma važno, jer se njime osigurava snažan izraz društvene osude određenog ponašanja i grupa koje ga podržavaju.