Vijesti
Politika
Dodik: Beograd mi ne sprema prevrat
04.04.2013. 12:00
Izvor: SRNA
Dodik: Beograd mi ne sprema prevrat
BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema saznanja da "Beograd priprema prevrat" protiv njega i najavio zajedničku sjednicu vlada Srpske i Srbije za kraj aprila ili početak maja.

Dodik je rekao da je interes Srbije jaka i stabilna Republika Srpska i zapitao čiji bi bio interes "prevrat" protiv njega. "S druge strane, ustavna pozicija Republike Srpske u BiH se stalno urušava od Sarajeva i dijela međunarodne zajednice. Ne isključujem mogućnost da u Srbiji postoje strukture kojima bi odgovarala takva promjena u Republici Srpskoj. Ali, i to je legitimno", rekao je Dodik za "Danas".

On je istakao da su njegovi odnosi sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem korektni s ciljem obostrane saradnje, te da se održavaju, ali su sada prorijeđeni zbog razgovora o Kosovu.

"Ne postoji ništa problematično, makar što se mene tiče. Kontakti se održavaju, ali sada su prorijeđeni zbog razgovora o Kosovu, koji su državni prioritet Srbije i za to imam puno razumijevanje", rekao je Dodik.

On je najavio da bi krajem aprila ili početkom maja trebalo da bude održana zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije i sjednica Savjeta za provođenje sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da su korektni i njegovi odnosi sa predsjednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom.

On je potvrdio da je dobio poziv da naredne sedmice svjedoči u Hagu na suđenju prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću i da je njegov motiv za to predstavljanje istine.

"Dobio sam poziv, a ako ne bih svjedočio, iz Haga bi mi stigao obavezujući nalog. Naravno, moj motiv je i predstavljanje istine. Mnoge presude Haškog tribunala imale su strašan prizvuk politike asimetrije kada je riječ o zločinima nad Srbima. Tim presudama nije zadovoljena pravda", rekao je Dodik.

Na pitanje da li misli da bi svjedočenjem mogao da se zamjeri nekim zapadnim zemljama, Dodik je zapitao zašto bi se zamjerio, te dodao da su se zapadne zemlje zamjerile srpskom narodu.
Protiv kompromisa koji ponižava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da mu se ne sviđa "kompromis" kao rješenje za dijalog između Beograda i Prištine i zapitao kakav je to kompromis u kojem se urušava pozicija samo jedne strane, srpske.

"Ne sviđa mi se žkompromisž kao rješenje u kome se njegovi učesnici, zapravo, kompromituju. Civilizacijski nije primjenjivo ostvarivati takvu vrstu kompromisa na teškim pitanjima. Kakav je kompromis u kome se urušavaju pozicije samo jedne strane?", rekao je Dodik, povodom posljednje runde dijaloga Beograda i Prištine.

On je za beogradski list "Danas" naveo da su Srbija i Srbi kao narod u cjelini poniženi kada je proglašena nezavisnost Kosova, što je uticalo na dalje formiranje politike Srbije.

"Ne znam na čemu bi se zasnivao kompromis ako narod na Kosovu, koji se ponašao konstruktivno, treba da dođe u situaciju da bude ponižen", rekao je Dodik.

On je naglasio da ne zna detalje razgovora u Briselu, ali da je bilo očekivano da će Srbija odbaciti arogantnu politiku Prištine.

Dodik ocjenjuje da su takvu politiku Prištine "vjerovatno ohrabrile velike sile". "Srpska će svakako ostati iza odluka koje donosi Srbija", poručio je Dodik.