Vijesti
Politika
Emir Kusturica
Amerika nikada neće Dodiku oprostiti Južni tok
05.04.2013. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Amerika nikada neće Dodiku oprostiti Južni tok
BANJA LUKA - Proslavljeni režiser Emir Kusturica smatra da Amerika predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nikada neće oprostiti "Južni tok". "Dakle, ko zaviri u Vikiliks, vidjeće da predsjednik Republike Srpske ima razloga za uznemirenost! Kada se tome ...
.. doda 'Južni tok', nedavno potpisani ugovor o kraku gasa koji stiže iz Sibira u Republiku Srpsku, stvar sa Dodikom se komplikuje! Da li Amerikanci mogu da mu oproste 'Južni tok' i dolazak gasa iz dalekog Sibira? Opozicija u Republici Srpskoj kaže da to nema veze! Narod je na ivici egzistencije, vele oni, a lopovluk cvjeta", naveo je Kusturica.

On je u kolumni "O moleraju i politici" za list "Pres" istakao da su tajni dokumenti dugo "curili" iz bjelosvjetskih ambasada i čovjeku su raspoložive gotovo sve prostačke metode kojima gospodari svijeta ovladavaju svima nama.

"Čitam Vikiliks o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. On se u izvještajima /Čarlsa/ Ingliša, /bivšeg/ američkog ambasadora u BiH, spominje kao problem! Sve zbog njegove autentične politike. Autentično se u depešama piše problematično! A meni odmah srce zaigra kada se spominje nešto problematično! Stajem na stranu problematičnih tipova", istakao je Kusturica.

Što se tiče opozicije i njihovih navoda da "lopovluk cvjeta" i da je "narod na ivici egzistencije", Kusturica u kolumni ističe da lopovluk, nažalost, cvjeta u cijelom svijetu.

"Na Kubi nema lopovluka, ali nema ni zarada, tamo nema kapitalizma! Otkako postoji svijeta i vijeka, tu su i secikese, i policija, razbojnici i popovi, zveckavi i šuškavi novac, sve simptomi društvene zajednice. Lopovi se gone redovno, samo kod nas to postaje politička kampanja. Sada ispade da smo mi izmislili i lopovluk.

Što se ivice egzistencije tiče, pitam se kada je to bilo da veliki dio našeg stanovništva nije tavorio na ivici egzistencije! I da li to uopšte može biti da mi nismo prikovani za ivicu. Čitavih dvadeset godina života, sa roditeljima, u Sarajevu, odrastao sam na ivici egzistencije. I to u Titovo vrijeme kada je ovaj stvarao velike viškove od prodaje oružja", podsjetio je Kusturica.

Dodaje da su u kapitalizmu zemlje bivše Jugoslavije, nakon rata, zakoračile u privatizaciju i tu su se mnogi "omastili".

"Ali, stvar i jeste u tome što je u prelasku iz jednog u drugi sistem neko morao da se obogati, a većina osiromaši. Budale gledale holivudske filmove! Tamo su svi bogati! Od tada se kod nas ne prestaje sa brkanjem pojmova: kad izgovaraju tržište, misle na poštenje, kada im je na umu kapitalizam - pomisle na jednakost", ističe proslavljeni režiser.

U zabuni oko komunizma i kapitalizma, navodi Kusturica, najdalje je otišao jedan član SDS-a iz Laktaša, koji je na birou i toliko priželjkuje radno mjesto da mu je dozlogrdio Dodikov asfalt.

"Čovjek vjeruje da autoput i radno mjesto isključuju jedno drugo? Romantičar iz SDS-a živi na ivici egzistencije! Biće da vozi nekog polovnog forda, ili megana. Zašto me brine ovaj tip? Zbog prašine i makadama naplaćao bi se on filtera za ulje, za vazduh, gume bi se habale brže, auspuh otpao, a život bi mu bio skuplji nego sada... Sto jada! Kako god okreneš, isplati se asfalt", dodao je Kusturica.

Pitam se, kaže Kusturica, ima li uslova pod kojima bi romantičar iz Laktaša oprostio Dodiku onoliki asfalt ili shvatio važnost "Južnog toka".

"Ima, samo da je onomad Ognjen Tadić pobijedio Dodika i da je on lično zamijesio asfalt. Znači, romantičar ne priča egzistencijalno, kao što se tvrdi. Njegov govor je politički", ističe srpski režiser i dodaje: "Sa našim ljudima nikada ne znaš, ali zato je sa Amerima uvijek jasno. Nikada Dodiku neće oprostiti 'Južni tok'"!