Vijesti
Politika
PiratskaPartija.ba
Skupština KS propustila šansu da spasi obraz
09.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Skupština KS propustila šansu da spasi obraz
edan dobar potez jednog vijećnika je mogao spasiti obraz cijele jedne skupštine, ocijenila je danas PiratskaPartija.ba, komentirajući jučerašnja dešavanja u Skupštini Kantona Sarajevo u vezi sa povećanjem primanja poslanicima.
'Cijela Skupština KS, umjesto da se sakrije iza tog poteza odlučio je da još jednom pokaže svoje namjere. Transparentnost administrativnih i političkih procesa na svim razinama vlasti je temeljno građansko pravo koje mora biti zagarantirano i zaštićeno' - navodi se u saopćenju.
Kako smatraju, trenutnu situaciju u BiH karakterizira vaninstitucionalno pregovaranje i donošenje političkih odluka, zatvorenost političkih zasjedanja, međustranačkih dogovora i pregovora. Nerijetko se primjenjuje doktrina šoka kako bi se na mala vrata izglasali zakoni koji ne trebaju da dobiju medijsku pažnju.
Navodi se kako je poslanik Naše stranke Peđa Kojović, koristeći alate drustvenih mreža izvjestio javnost o jednom jednostavnom događaju.
Korištenje Twittera je već godinama standardno sredstvo komunikacije vlada i stanovništva. Nakon što se vijest koju je Pedja Kojović objavio na svom Twitter profilu pojavila u medijima, počele su osude, pritisci i verbalno nasilje.
'Bez obzira na stranačku pripadnost pomenutog Kojovića ili bilo kojeg drugog slučaja otvorenog izvještavanja bilo kojeg političara iz bilo koje političke stranke, PiratskaPartija.ba smatra svojom obavezom da reaguje na ovu vrstu sprječavanja transparentnog, neovisnog i direktnog izvještavanja. PiratskaPartija.ba smatra da svaki pojedinac ima pravo uvida u to kako vlasti rukuju ovlastima koje su stekli od naroda '- navodi se u saopćenju ove organizacije.