Vijesti
Politika
Izmir Hadžiavdić
Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak o povoljnijem penzionisanju branilaca
16.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak o povoljnijem penzionisanju branilaca
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, posvećena Prijedlogu federalnog zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, bit će održana u četvrtak, 18. aprila, u Sarajevu, kazao je sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.
Za 18. april je ranije zakazan nastavak redovne 14. sjednice Doma naroda, ali je u međuvremenu odlučeno da vanredno zasjedanje, posvećeno povoljnijem penzionisanju branilaca, bude održano prije toga.
Prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, predložen iz Federalne vlade, podržao je jučer većinom glasova Predstavnički dom po hitnom postupku, također na vanrednoj sjednici u Sarajevu.
Da bi stupio na snagu, potrebna je i podrška Doma naroda.
Donošenje ovog zakona u Federaciji uslov je za isplatu daljnje novčane tranše na osnovu stand-by aranžmana koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetarnim fondom.
Federalni premijer Nermin Nikšić, pozivajući jučer poslanike u Predstavničkom domu da podrže zakon, izjavio je da bi izostanak naredne tranše od MMF-a ugrozio finansijsku stabilnost Federacije i cijele BiH.