Vijesti
Politika
Nikšić traži reakciju pravosudnih institucija
Lijanović sazvao nastavak sjednice 'krnje' Vlade FBiH
17.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Lijanović sazvao nastavak sjednice 'krnje' Vlade FBiH
Dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović uputio je obavijest da će nastavak 76. sjednice Vlade FBiH biti održan danas u 10.00 sati u Sarajevu.
Pismenu obavijest o održavanju sutrašnjeg nastavka 76. sjednice Vlade FBiH dopremijer Jerko Ivanković Lijanović uputio je sekretarki Vlade FBiH Editi Kalajdžić, navodeći da o nastavku sjednice Sekretarijat Vlade treba da obavijesti članove Vlade FBiH i odgovarajuće službe Vlade FBiH.
Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću najavljeno je da će danas u 12 sati u sjedištu Vlade FBiH, dopremijer Ivanković-Lijanović održati pres-konferenciju.
Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je jučer da Lijanović, nažalost, nastavlja kršenje zakona i Ustava FBiH. Navodi da je to je nastavak politike koju osmišljavaju i provode stranke koje ne čine parlamentarnu većinu, a čiji ministri unatoč tome uporno sjede u Vladi FBiH i tako ismijavaju elementarne demokratske norme i postulate.
Federalni premijer kaže kako, kao što je i ranije u više navrata istakao, nema drugog načina da se ova situacija razriješi, osim da pravosudne institucije reaguju, onemoguće i kazne takvo djelovanje.
"Ovakvo ponašanje odavno je prešlo svaku granicu dobrog ukusa i vrijeme je da se okonča. Posebno želim naglasiti da je za sutra ujutro bio zakazan sastanak Kolegija Vlade na kojem smo trebali usaglasiti daljnje funkcioniranje i rad Vlade FBiH, ali sam nakon ovog poteza dopremijera odlučio sastanak otkazati, jer je Ivanković Lijanović ovakvim potezom još jednom dokazao da ne želi bilo kakav dogovor" - rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.