Vijesti
Politika
Posjeta Sarajevu
Catherine Ashton duboko razočarana jer u BiH nije ostvaren nikakav napredak
18.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Catherine Ashton duboko razočarana jer u BiH nije ostvaren nikakav napredak
Visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je danas u Sarajevu duboko razočaranje što od njene posljednje posjete BiH prije šest mjeseci, kada je bila sa tadašnjom američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton, nije ostvaren nikakav napredak.
Ona je upozorila da pitanje implementacije Evropskog suda za ljudska prava po presudi „Sejdić- Finci“ neće nestati, nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi BiH mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.
U izjavi novinarima nakon jutrošnjih razgovora u Predsjedništvu BiH, podsjetila je da je prije šest mjeseci, zajedno s Clinton, uputila važnu poruku da se od bh. političkih lidera traži djelovanje.
Tada su poručile da su potpuno opredijeljene za BiH i da žele vidjeti jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu, multietničku zemlju koja zauzima mjesto u Evropskoj uniji vlastitim naporima.
"Također sam naglasila da je, ukoliko želimo učiniti evropsku budućnost stvarnom, potrebno ići dalje od domaćih podjela, političkog rivalstva i interesa, te da će u suprotnom BiH zaostati za drugim zemljama regiona" - kazala je Ashton.
"Neću vas iznenaditi što ću reći da nije bilo nikakvog napretka od moje posljednje posjete" - konstatirala je Ashton.
Istaknula je da je Evropska unija, sa svoje strane, održala riječ i dala svu neophodnu podršku, i putem Delegacije EU u BiH na čelu s Peterom Sorensenom i putem napora evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea.
Fule je boravio u BiH prošle sedmice da bi pomogao nastojanja da se izvrši presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".
"Zaista želim izraziti žaljenje što političke stranke nisu pretočile deklarirano opredjeljenje u konkretno djelovanje, i što su se umjesto toga fokusirale na stranačke i etničke interese" - naglasila je Ashton.
Ponovila je da čvrsto vjeruje u evropsku budućnost BiH, jer to je ono što građani BiH žele i zaslužuju.
"Ljudi žele kretanje naprijed, da vide zemlju u kojoj se njihova prava poštuju, u kojoj se hitni izazovi kao što su privreda, radna mjesta, vladavina prava efikasno rješavaju" - navela je.
Ashton je naglasila da je Evropska unija snažan partner građana BiH. Zato im je poručila da učine svoje lidere odgovornim.
"A pozivamo političke lidere da ih slušaju, preuzmu stvarnu odgovornost i djeluju. Djeluju! Molimo vas da ne izlažete riziku svoju zemlju i njenu evropsku budućnost" - poručila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.
Nakon posjete Sarajevu Ashton će danas posjetiti Srebrenicu i odati počast žrtvama genocida.