Vijesti
Politika
Sastanak o Ustavnom sudu FBiH
Pred Budimirom i SDA stavljeno vrlo jednostavno i jasno rješenje
24.04.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Pred Budimirom i SDA stavljeno vrlo jednostavno i jasno rješenje
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas će održati drugi sastanak o imenovanju sudija u Ustavni sud FBiH, na kojem od zvaničnika FBiH očekuje da osiguraju konkretan napredak u imenovanju sudija na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH.
Na prvom sastanku, održanom 3. aprila, otkrivene su oblasti u kojima je moguće postići dogovor, a Inzko je potom pozvao svoje sagovornike iz FBiH da dalje razrade ove mogućnosti.
Rekao je će se današnji sastanak smatrati neuspjehom ukoliko učesnici ne postignu dogovor kojim se osigurava manji broj upražnjenih sudijskih mjesta no sada, te jasno ne utvrde kako dalje postupiti s imenovanjem sudija na mjesta koja ostaju upražnjena.
Nakon višegodišnjeg odlaganja, danas je vrijeme da zvaničnici nadležni za imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH konačno postignu napredak.
U pripremi ovog sastanka obavljeni su brojni bilateralni razgovori i doznajemo kako je situacija sada potpuno istjerana na čistac.
'U srijedu će se jasno pokazati da je sada sve u rukama Živka Budimira i Kluba Bošnjaka u Domu naroda. Pred njih će biti stavljeno vrlo jednostavno i jasno rješenje po kojem bi Ustavni sud mogao biti operativan već za nekoliko dana.
Svi drugi sudionici u ovom procesu spremni su provesti taj plan koji uključuje imenovanje jednog od dva nedostajuća bošnjačka suca za normalan rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Budimir i predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić moraju reći opstruiraju li i zbog čega taj proces' - kazao je jedan od sudionika današnjeg sastanka.
Novina u odnosu na dosadašnje stanje je i vrlo jasan stav međunarodne zajednice.
Iako su do sada uglavnom glumili medijatora u pokušajima da se deblokira rad Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, stranci će ovaj put navodno podržati rješenje kojim se omogućava imenovanje jednog od dva nedostajuća suca Bošnjaka.
To bi mogao biti i odlučujući “argument” koji bi mogao prisiliti Budimira i Zukića da odustanu od blokada. Situacija s Ustavnim sudom Federacije BiH je vrlo ozbiljna i ona se ne tiče isključivo odlučivanja o ustavnosti parlamentarne odluke kojom je izglasano nepovjerenje entitetskoj Vladi.
Svoje prisustvo potvrdili su: Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH; Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH; Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH; Radoje Vidović, predsjedavajući Doma naroda Federacije BiH; Jasmin Smailbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Federacije BiH; Amir Zukić, šef kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH; Mira Ljubljankić, šef kluba Srba u Domu naroda FBiH i Luka Faletar, šef kluba Hrvata u Domu naroda FBiH
Sastanak počnje u 14 sati, saopćeno je iz OHR-a.