Vijesti
Politika
'Sazrela' situacija i za hapšenja u RS-u, ali organi gonjenja ne funkcionišu
29.04.2013. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
'Sazrela' situacija i za hapšenja u RS-u, ali organi gonjenja ne funkcionišu
Član Glavnog odbora i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić smatra pozitivnim posljednja hapšenja u Federaciji BiH, ali ističe da, iako je za to "sazrela situacija i u RS-u", u tom bh. entitetu "ne funkcionišu“ organi gonjenja.
"Iz dana u dan upozoravamo vladajuću strukturu da to što se radi u RS-u nije dobro" - kaže Stanić i podsjeća da je još 2009. godine poslanik te stranke upozoravao tadašnjeg predsjednika Vlade RS-a da se iz Fabrike glinice "Birač“ odnosi novac, ali, iako je potvrđeno da o tome postoje saznanja, ništa nije preduzeto.
Stanić je u nedjelju na pres-konferenciji u Banjoj Luci iznio stav da se posljednjim promjenama u Vladi RS nije desilo ništa novo, ustvrdivši da sve funkcioniše "po dobro uhodanim šemama, nepotizma, korupcije i kriminala“.
On kaže da je jedina dobra stvar koja se desila promjenama u Vladi to da su novi ministri i direktori potvrdili postojanje afera na koje se ukazivalo u zdravstvu, poljoprivredi, javnim preduzećima i drugim sektorima.
Ističući da je potrebno utvrditi odgovornost i procesuirati one koji su umiješani u brojne afere u RS-u, Stanić je dodao da su nepravilnosti u Fondu zdravstva, Kliničkom centru Banja Luka, Šumama, Željeznicama, Agenciji za agrarna plaćanja, kao i u oblasti koncesija za poljoprivredno zemljište, "Birču"......
"Nepravilnosti su izražene kod plasmana kredita i kupovina obveznica subjektima koji ne plaćaju poreze, a potom ne vraćaju ili nikad neće vratiti ta kreditna sredstva ili platiti obveznice, kao što je slučaj s Birčom i Boskom. Imamo veoma lošu naplatu poreza, skrivanje zapisnika o izvršenoj kontroli kod općina na čijem čelu su načelnici iz redova vladajuće stranke, kao i kod privrednika koji su iz redova vladajućih ili finansiraju interese pojedinih vlastodržaca" - naveo je Stanić, dodajući da RS ima "neodgovonu i neefikasnu Poresku upravu“.
" Da je sve ovo poprimilo obilježja organizovanog kriminala, neodgovorne vladavine i bahatog odnosa vlasti potvrđuju izjave pojedinih ministara" - rekao je Stanić, navodeći kao primjer to što je novi ministar zdravlja RS-a rekao da se neće baviti utvrđivanjem odgovornosti za zatečeno stanje.
"Ministar finansija za direktora preduzeća 'Nikola Tesla', koji za sobom ima pet uništenih preduzeća kaže da je to njegova privatna stvar" - ukazao je Stanić i dodao da je neodgovorna i izjava ministra poljoprivrede da su svi podsticaji za prošlu godinu isplaćeni, jer to nije tačno.