Vijesti
Politika
Bosić: Kriza u Federaciji BiH je dio plana raspakivanja Dejtonskog sporazuma
08.05.2013. 14:00
Izvor: Oslobođenje
Bosić: Kriza u Federaciji BiH je dio plana raspakivanja Dejtonskog sporazuma
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić upozorio je da kriza oko provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" u Federaciji BiH nije sasvim spontana i da je ona dio plana drugog dijela raspakivanja Dejtonskog sporazuma i reorganizacije BiH.
Bosić je rekao da će svako otvaranje Dejtonskog sporazuma ići direktno na štetu Republike Srpske i izrazio nadu da su vlasti u Srpskoj svjesne te situacije.

"Čini mi se da niko ne vrši značajniji pritisak na Federaciju BiH da riješi to pitanje, što je u slučaju kada su problemi bili vezani za Republiku Srpsku bilo drastično suprotno", rekao je Bosić novinarima.

Govoreći o registraciji glasača iz FBiH u Republici Srpskoj, Bosić je rekao da ne očekuje da će se desiti nešto u pravnom smislu iako se radi o očiglednoj zloupotrebi izbornog sistema, ali da smatra da Srpska mora hitno pronaći odgovor na, kako je rekao, pripreme za falsifikovanje izbornih rezultata 2014. godine.

Bosić od vlasti Republke Srpske očekuje da ne dozvole da se desi ista situacija kao u vezi sa registracijom birača u Srebrenici i da, kao oni koji su odgovorni, povuku poteze u tom smjeru.

Predsjednik SDS-a nakon razgovora sa zamjenikom mađarskog ministra inostranih poslova Žoltom Nemetom izrazio je očekivanje da će se ekonomska saradnja sa Mađarskom produbiti i da će Vlada Republike Srpske imati razumijevanja za potrebu stvaranja prijateljskih odnosa sa ovom zemljom.

Prema njegovim riječima, Mađarska ima potrebu za podrškom u vezi sa svojim međunarodnim statusom, s obzirom da se njen Ustav našao na velikom udaru Savjeta Evrope, te podsjetio da je SDS već izrazio stav da će u kapacitetu učešća u parlamentu Savjeta Evrope podržati Mađarsku da prilagodi Ustav kako joj odgovara.