Vijesti
Politika
Pojedinci u SDU-u povlađivački nastrojeni prema parlamentarnoj većini u KS-u
16.08.2013. 07:37
Izvor: Moje Vijesti
Pojedinci u SDU-u povlađivački nastrojeni prema parlamentarnoj većini u KS-u
Povodom izjava Muje Hošića, zastupnika SDU u Skupštini Kantona Sarajevo, da neće više poštivati odluke organa SDU i trpiti pritiske pojedinaca i organa SDU, predsjednik SDU Nermin Pećanac uputio je saopćenje za javnost u kojem je izrazio žaljenje zbog ovakvog Hošićevog stava.
Pećanac je dodao da razumije razloge koji su nagnali Hošića da kao deklarisani socijaldemokrata daje ovakve izjave.
Dodao je da za razliku od nekih ljudi iz rukovodstva SDU, a koji ga osporavaju, pojedinci iz parlamentatne većine nisu mogli Hošića pridobiti da radi za njihove usko lične interese davajući im na taj način alibi za nepotizam, kriminal i korupciju.
"Lično dijelim njegovo mišljenje da su pojedinci iz rukovodstva SDU više nego povlađivački nastrojeni prema parlamentarnoj većini u Kantonu Sarajevo. Motivi takvog njihovog ponašanja vjerovatno leže u privilegijama vlasti koje su im omogućili pojedinci iz parlamentarne većine. Možda se ti motivi kriju u korištenju javnih resursa koji im je omogućen kroz kontrolu nad javnim preduzećem Tržnice Kantona Sarajevo, a možda u mojoj najavi da će biti ispitana zakonitost rada javnih i komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo. To ostaje da se vidi" - naglasio je.
Pećanac je rekao da izjave kojima se omalovažava Mujo Hošić i njegovi politički potezi, a koje daju pojedinci iz rukovodstva SDU, govore više o njima samima nego o Hošiću.
"Kao predsjednik SDU pozivam Hošića da se vrati djelovanju kroz organe SDU, jer to je jedini ispravan i demokratski put ka ostvarivanju programa i ciljeva SDU. Pojedince iz rukovodstva SDU koji su očigledno zastranili i napustili izvorne principe socijaldemokratije pozivam da se vrate u okvire statuta SDU i djelovanju kroz organe Stranke kako bi obezbijedili potrebno jedinstvo u radu i djelovanju SDU na svim nivoima. SDU treba pokazati kako se grade demokratski odnosi unutar stranke gdje svako ima pravo na svoje mišljenje koje može iznositi javno bez straha od bilo kakvih sankcija" - istakao je.
Pećanac smatra da je Hošić zaslužio svojim dosadašnjim radom, poštenjem i hrabrošću da bude mentor onima koji ga osporavaju, jer bi SDU kao opcija bio još prihvatljiviji nego što je sada.