Vijesti
Politika
Odgođena sjednica Vijeća ministara BiH: O problemima na granici kad se okupe ministri
20.08.2013. 12:00
Izvor: oslobodjenje
Odgođena sjednica Vijeća ministara BiH: O problemima na granici kad se okupe ministri
Tematska sjednica Vijeća ministara BiH, posvećena inicijativi za izmjenu ugovora o graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom i ostalim pitanjima koja se odnose na režim prelaska međudržavne granice (pogranične propusnice), bit će održana početkom naredne sedmice, jer u ovoj nije moguće osigurati kvorum.
Kako je za Oslobođenje istakao Zvonimir Kutleša, generalni tajnik Vijeća ministara BiH, jučer je počela priprema sjednice, odnosno utvrđivanje dnevnog reda.

Cijene propusnica

- Jedno od pitanja koje će se razmatrati jeste i ono koje se odnosi na utvrđivanje cijene pograničnih propusnica. U ovom momentu ne mogu potvrditi da li su predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i premijer Hrvatske Zoran Milanović postigli bilo kakav dogovor u vezi sa cijenom propusnica (predloženo 60 KM za hrvatske, odnosno 225 kuna za bh. građane, op.a.), ali će državni ministri shodno ranijem zaključku o tome zauzeti neki stav. Razmatranje cjelokupnog stanja oko režima prelaska granice između BiH i Hrvatske je veoma važno pitanje i upravo kako bismo osigurali kvalitetan kvorum, sjednica će se umjesto ovog, održati početkom narednog tjedna, naglasio je Kutleša.

On je istakao kako je Vijeće ministara BiH na prvoj sjednici nakon godišnjih odmora planiralo i utvrđivanje pojedinih zakonskih akata, ali da se ne radi o onim preostalim iz seta rješenja dogovorenih u okviru sporazuma SDP-SNSD: izmjene i dopune zakona o državnoj službi u institucijama BiH, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Centralnoj banci BiH, te aktivnosti u vezi sa Elektroprenosom BiH.

- Ta pitanja će vjerovatno sačekati još neko vrijeme, jer nisu u planu za narednu sjednicu, zaključio je Kutleša.

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jučer je obavijestio kako će se sjednica tog doma održati u četvrtak, 29. avgusta. Dnevnim redom planirano je izjašnjavanje u prvom čitanju (principi) izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, ali će to ovisiti o mišljenju Ustavnopravne komisije koja će se o njemu izjašnjavati dva dana prije sjednice - u utorak, 27. avgusta. Ukoliko stav Komisije po drugi put bude negativan, ova zakonski akt iz sporazuma SDP-SNSD će pasti u parlamentarnoj proceduri. Protiv njegovog donošenja su i članice vladajuće šestorke SDP i SBB, jer je Ministarstvo pravde BiH akt proširilo realizacijom dvije presude Ustavnog suda BiH - rješenjem statusa Grada Mostara (jedna izborna jedinica) i ukidanje odrednice bosanski naziva izbornih jedinica u RS-u.

Blokirani zakoni

Na narednoj sjednici Doma naroda PSBiH, početkom septembra, trebale bi se naći izmjene i dopune Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma u julu. Klub bošnjačkog naroda najavio je pokretanje postupka proglašenja akta štetnim po vitalne nacionalne interese Bošnjaka.

Upravo iz istih aktivnosti Kluba, do odluke Ustavnog suda BiH koji će zasjedati krajem septembra, na čekanju je izjašnjenje o hitnoj proceduri usvajanja izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama BiH i sukobu interesa u institucijama BiH (u meritumu - hitna procedura usvojena, uz tri glasa protiv delegata SDA).

Odluku Ustavnog suda da li je hitna procedura štetna po vitalne nacionalne interese Bošnjaka čekaju i izmjene i dopune zakona o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i boravištu državljana BiH te državljanstvu BiH. Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac (SDA) najavio je mogućnost ulaganja nove apelacije ako Ustavni sud BiH odbije zahtjev o štetnosti hitnog postupka, ovaj put na sadržaj predloženih zakona.

Vojna imovina bez konsenzusa

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH za sjednicu 29. avgusta uvrstio je i razmatranje principa (prvog čitanja) prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji su predlagači klubovi poslanika SDP-a i SBB-a.

Razmatranje prijedloga ovog zakona po hitnoj i skraćenoj proceduri odbijeno je na ranijoj sjednici Predstavničkog doma zbog protivljenja poslanika iz RS-a. Oni su najavili da neće podržati predloženi akt, tako da će on u konačnici vjerovatno pasti. Njihov zahtjev je da se o ovom pitanju postigne konsenzus na Vijeću ministara BiH, te da ono dostavi utvrđeni akt na razmatranje PSBiH. Potez klubova SDP-a i SBB-a smatraju ishitrenim.