Vijesti
Politika
Moguća odgoda općih izbora
21.08.2013. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Moguća odgoda općih izbora
Upozorenje Irene Hadžiabdić, članice Centralne izborne komisije (CIK) BiH, da je sve manje vremena za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, bez čega je nemoguće raspisati opće izbore predviđene za narednu godinu, izazvalo je reakcije poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji će na sjednici zakazanoj za 29. august razmatrati izmjene ovog zakona.
Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH, smatra da izbori neće i ne smiju doći u pitanje, pogotovo kada je riječ o usklađivanju imena općina u RS, što smatra tehničkom stvari.
"Međutim, ono što će biti teže usaglasiti jeste pitanje grada Mostara. Mi ćemo prihvatiti samo onaj dogovor koji naprave Mostarci, ali ne i rješenja koja žele napraviti oni koji pokušavaju biti mostarski tutori" - kaže Magazinović, piše Dnevni avaz.
S druge strane, Adnan Bašić (SBB), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, ističe da je mogućnost odgode općih izbora planiranih za narednu godinu, sasvim izgledna. Pogotovo, kaže Bašić, ako se imaju u vidu dosadašnje različite manipulacije i kalkulacije pojedinih stranaka naspram određenih zakonskih rješenja, koja se ne mogu isključiti ni kod donošenja izmjena Izbornog zakona BiH.
"Nekim strankama odgovaralo bi da naredne godine ne bude izbora. Ja se bojim takvih kalkulacija, koje bi za cilj imale nepostizanje kompromisa u vezi s izmjenama Izbornog zakona, što može dovesti u pitanje izborni proces" - kaže Bašić.
Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH, vjeruje da održavanje izbora 2014. neće doći u pitanje. Prodanović kaže da je čak i u slučaju da izmjene i dopune Izbornog zakona ni po drugi put ne dobiju podršku Ustavnopravne komisije na sjednici zakazanoj za 27. avgust, moguće da se kompromis postigne kroz prijedloge grupe poslanika ili Vijeća ministara.
"Jedan od zaključaka posljednje sjednice Ustavnopravne komisije bio je i da bi bilo najbolje da Interresorna radna grupa razmotri izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koji bi mogao biti prihvatljiv i biti usvojen u oba doma u hitnoj proceduri" - kaže Prodanović.
Osim usklađivanja Izbornog zakona BiH sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS te provedbe odluke Ustavnog suda BiH vezane uz Mostar, Izborni zakon podrazumijeva i implementaciju presude u slučaju "Sejdić - Finci", koja prvenstveno nalaže ukidanje diskriminirajućih odredaba Ustava BiH, o čemu još nema kompromisa među političkim strankama u BiH.
Do sada predlagane izmjene ovog zakona podrazumijevale su i uvođenje zatvorenih lista te promjene uloge Glavnog centra za brojanje.