Vijesti
Politika
Phillip Reeker
Bh. građani su taoci ličnih interesa političkih lidera
30.08.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Bh. građani su taoci ličnih interesa političkih lidera
Evropska unija (EU) pokušava otključati evropsku perspektivu BiH i nadam se da su lideri iskoristili ljetnu pauzu, skupili hrabrosti i mudrosti da urade ispravnu stvar za svoje birače da bi svima u ovoj zemlji bilo bolje, izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Phillip Reeker.
'Politički lideri nisu slijedili interes biračkog tijela. Oni bh. građane drže kao taoce svojih ličnih interesa. Samo se odmaknite i vidite koliko su druge zemlje napredovale. Pogledajte Srbiju i Kosovo.
Oni rješavaju teška i ključna pitanja dijalogom i time donose boljitak svojim građanima. Mi, kao međunarodna zajednica, u tome im pomažemo.
U BiH su protraćene mnoge šanse da se postigne napredak na evropskom putu. Sada, 1. oktobra, mogla bi se stvoriti nova prilika' - kaže Reeker.
Na upit gdje se BiH trenutno nalazi i šta su pokazali sastanci koje je imao s liderima u našoj zemlji Reeker je izjavio:
'Poruka je ista kao i ona koju je ambasador Patrick Moon prenosio. Njegove poruke su poruke vlade SAD-a. Mislim da smo bili jasni u stavu da smo razočarani što BiH toliko zaostaje za susjedima.
Naše osjećaje dijele građani BiH, a opet, lideri ove zemlje i dalje su fokusirani na vlastitim, uskim i kratkoročnim ciljevima.
Lideri ne sarađuju, nisu spremni na kompromise kojima bi prihvatili ruku podrške međunarodne zajednice koja želi vidjeti da BiH ide dalje na evroatlantskom putu, kao što to rade njeni susjedi.
Hrvatska ima koristi od toga što je punopravna članica EU. Druge države regiona koje napreduju u reformama također, imaju koristi. Mi želimo vidjeti i da građani BiH uživaju u blagodatima koje reforme donose.
Želimo vidjeti vladavinu zakona. Kad god sam ovdje, sastanem se s građanima BiH i čujem njihove stavove. Sve više i više čujemo da su građani sve nezadovoljniji što vladavina zakona u BiH nije uspostavljena, što je toliko korupcije, što moraju davati mito...
Prosječni građani žele poboljšati svoje živote, vidjeti više prosperiteta. U svom govoru u maju rekao sam da se život u BiH vratio na nivo normalnog u poređenju s užasima ratnog perioda. Ali se i dalje ljudi bore i jedva sastavljaju kraj s krajem... '