Vijesti
Politika
Suad Zeljković
Vlada KS će počistiti nered u vlastitoj kući
04.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Vlada KS će počistiti nered u vlastitoj kući
Uskoro će se navršiti godina kako je izabran aktuelni saziv Vlade KS-a. U intervjju za današnje "Oslobođenje", premijer Kantona Sarajeva Suad Zeljković kaže da je njegova vlada stupila na dužnost u novembru prošle godine u jednoj situaciji koja nije politički preporučljiva, odnosno da se na kraju godine ulazi u vlast. Najavljuje da će Vlada KS "počistiti nered u vlastitoj kući".
"Međutim, to je bio potez iz potrebe da se zaustavi negativni trend za koji smo već sasvim izvjesno znali da nas vodi u probleme. Ono što je javnosti također poznato je i taj deficit koji smo naslijedili. On je rak-rana i prati nas i dan danas. On je posljedica i uzrok svega. Da nismo imali takvu startnu poziciju, sve bi bilo drugačije, ali ne treba se žaliti" - kaže Zeljković.
Ocijenio je da komunalna privreda u KS-u nije toliko loša koliko joj se imputira.
"U segmentima higijene, pokopa, isporuke toplotne energije, uređenja vrtova i parkova mislim da smo na dosta zavidnom nivou. Imamo i slabih tačaka. Ali, nije to posljedica samo poslijeratne politike, to je problem koji postoji tridesetak godina. Ni tarifni sistem nije dobar. S jedne strane, imate potrebu stanovništva koje traži da ima sve što postoji u svijetu, a zauzvrat ako je moguće da to minimalno plati. To jedno sa drugim ne ide" - navodi kantonalni premijer.
Ističe da je država iscrpljena, budžetskih sredstava nema za tu namjenu.
"Više ne može proći princip "želimo da imamo najsavremenije na svijetu, vrhunskog kvaliteta i da ne učestvujemo u tome". Taj model se ne prepoznaje ni u Parizu ni Londonu. Ali, kad to kažete, onda budete dočekani na nož. Ne može se za 13 feninga voziti, ne može se priprema, kontrola, distribucija i isporuka kubnog metra vode imati za 0,70 KM. Imamo jedan broj građana koji godinama ne plaća i polaže pravo na to zahtijevajući u isto vrijeme uslugu. Mi se moramo naviknuti na sistem da se plati ono što se potroši. Znamo mi šta trebamo uraditi, ali kada nemate sredstava, onda je teško. Dolazimo do situacije kada moramo tražiti sistemsko rješenje, a ono nije uvijek bezbolno" - kazao je Zeljković.
Ističe da sve što se radi, radi se u cilju da građani imaju besprijekornu uslugu, odnosno isporuku energenata. U tom kontekstu je i pitanje vode koje je aktuelizirano.
"Svi znamo koliki su gubitci. Ako se 19 godina ne mijenja cijena, nemoguće je da iz tekućeg poslovanja ispunjavate osnovne potrebe. Mi se polako moramo navići na to da biti stanovnik glavnog grada u određenoj mjeri je i privilegija, ali u isto vrijeme i zahtjevi koje mi imamo su znatno veći od ostalih kantona i lokalnih zajednica. To jedno sa drugim ide. Od parkiranja na ulici do cijene kvadratnog metra, načina života Urbani način života u Sarajevu zahtijeva jedan kvalitet života, ali on i košta. Moramo ovaj sistem dovesti do samoodrživosti jer sve drugo će nas odvesti u probleme" - rekao je premijer KS Suad Zeljković.