Vijesti
Politika
Evropske BiH nema bez Hrvata i provođenja presude Sejdić-Finci
06.09.2013. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Evropske BiH nema bez Hrvata i provođenja presude Sejdić-Finci
Dvojica hrvatskih europarlamentaraca SDP-ovac Tonino Picula i HDZ-ovac Davor Stier postavili su zajedničko pitanje povjereniku EU-a za proširenje Štefanu Fuleu u vezi s aktuelnim procesima u BiH, saopštenio je iz njihovih ureda.
Kako piše današnji Večernji list, mogućnost postavljanja pitanja otvara im se kao članovima vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, a njima utiču na formiranje sistema evropskih institucija.
Hrvatski dvojac zanimali su stavovi povjerenika o institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata u BiH te o tome kakva će stajališta iznijeti na sastanku koji bi trebao održati s političkim liderima BiH 1. oktobra u Bruxellesu.
Piculu i Stiera zanimaju i Fuleovi stavovi o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, po kojoj se moraju ukinuti diskriminatorne odredbe da samo Srbi, Bošnjaci i Hrvati mogu biti kandidati za članove Predsjedništva BiH, već da se to mora omogućiti i pripadnicima drugih nacionalnosti, piše Večernji list.
Također, navodi se kako će spomenuta presuda biti jedna od glavnih tema sastanka 1. oktobra, da će se zbog nje morati ići u promjene Ustava te kako bez provedbe te odluke BiH neće napredovati na putu ka članstvu u EU.
"Željeli smo pokazati i da tu nisu u pitanju stranački interesi, nego temeljne vrijednosti iz kojih proizlazi sigurnost Hrvatske, jer ona zavisi o sigurnosti BiH", kazao je Stier i dodao da spomenuti potez predstavlja politiku koju je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio nedavno u Mostaru kada je kazao kako će se pitanjem sudbine Hrvata u BiH baviti i europarlamentarci.
"Evropske BiH nema bez Hrvata. Rješavanje pitanja jednakopravnosti hrvatskog naroda i presude važno je za evropski put BiH, put koji Hrvatska snažno podržava", kazao je Stier.