Vijesti
Politika
Peter Sorensen
Želimo uvjerljive napore BiH na rješavanju pitanja neophodnih za evropski put
12.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Želimo uvjerljive napore BiH na rješavanju pitanja neophodnih za evropski put
Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen ponovio je danas u Banja Luci da EU želi da vidi uvjerljive napore BiH na rješavanju pitanja neophodnih za njen evropski put.
Istakao je da Unija i dalje čvrsto stoji iza ponude da se BiH pridruži evropskoj zajednici država te da za to postoje određeni "domaći zadaci" koje mora ispuniti.
Sorensen je na pres-konferenciji, nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, rekao da izrazio očekivanje da bi se rješenje o mehanizmu koordinacije moglo brzo postići.
Ponudio je i pomoć EU u procesu rješavanja uslova postavljenih pred BiH, ali i naglasio da dogovor moraju postići domaći predstavnici vlasti.
"Vi morate postići to da EU u vama ima sagovornika, koji će realizovati različite projekte i dogovore, a ne da se dešava da na jednoj strani dobijemo jedna odgovor, a na drugoj tražimo drugi "- rekao je Sorensen.
Šef Delegacije EU u BiH te ambasador Velike Britanije Nigel Casey, ambasador Republike Italije Ruggero Corrias, otpravnik poslova ambasade Republike Grčke Sotirios Demesticas, zamjenik šefa misije ambasade Kraljevine Španije Luis Bueno i generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Dunja Jevak danas sa zvaničnicima RS razgovaraju o gorućim pitanjima koja se moraju riješiti da bi se omogućilo BiH da napreduje u evropskim integracijama - prvenstveno, provođenje presude "Sejdić-Finci" i uspostavljanje mehanizma EU koordinacije.
Oni će se također susresti i s rukovodstvom u Banja Luci, obići tvrđavu Kastel čiju rekonstrukciju finansira Evropska unija te susresti s predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija te posjetiti Dom za djecu, najavljeno je iz Delegacije EU.