Vijesti
Politika
Marjanoviću se prekida radni odnos ako se ne pojavi na poslu
18.09.2013. 12:00
Izvor: 24sata.info
Marjanoviću se prekida radni odnos ako se ne pojavi na poslu
Vlada KS-a nakon ovoga trebala bi predložiti novog ministra za obrazovanje, nauku i mlade, a bit će to četvrti ministar obrazovanja u tri godine.
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jučer na sjednici nisu prihvatili ostavku ministra za obrazovanje, nauku i mlade Damira Marjanovića, a iz skupštinskih službi Agenciji Fena je pojašnjeno da želju ministra niko ne može osporiti te da Zakon o radu Federacije BiH regulira ovakvu situaciju, odnosno ako se ne pojavi na radnom mjestu prestaje mu radni odnos.
Kako je rečeno Feni, Marjanović trenutno koristi pravo na godišnji odmor, a izrazio je želju da mu se s 1. oktobrom zaključi radni odnos. Poslije toga mogao bi se vratiti na svoje prijašnje radno mjesto u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.
Vlada KS-a nakon ovoga trebala bi predložiti novog ministra za obrazovanje, nauku i mlade, a bit će to četvrti ministar obrazovanja u tri godine. Prije Marjanovića tu dužnost obavljali su Emir Suljagić i Fahrudin Oručević.
Neopozivu ostavku na mjesto ministra Marjanović je podnio u maju ove godine, u trenutku kada je nekoliko stotina prosvjetnih radnika štrajkom upozorenja tražilo svoja prava, a tada je objasnio da je to učinio iz isključivo moralnih, pravno, radno i etičkih principa.
Kao razloge ostavke naveo je neuspjeh da ubijedi kolege prosvjetare da nastave razgovore, ali i kolege iz Vlade da prihvate preliminarni dogovor s prosvjetnim radnicima.
Marjanović je preuzeo dužnost ministra u novembru 2012. godine kada je imenovan treći saziv Vlade KS-a u ovom mandatnom periodu.