Vijesti
Politika
Briselski pregovori
1. oktobar bi mogao biti zaokret ili sunovrat za BiH
20.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
1. oktobar bi mogao biti zaokret ili sunovrat za BiH
Bosna i Hercegovina može očekivati milionske gubitke i samoizolaciju ako se 1. oktobra u Briselu politički lideri ne dogovore o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava o slučaju „Sejdić – Finci“ te koordinacijskom mehanizmu.
"Izgubili ste blizu 11 miliona KM pomoći za poljoprivredu. U pitanju je još oko 18 miliona KM za turizam, srednja i mala preduzeća i planiranje. Zbog toga što se niste htjeli dogovoriti o fondovima za pomoć poljoprivredi, u budžetu IPA 2 za period 2014.-2020. neće biti sredstava za tu oblast, a ona su trebala iznositi najmanje još 250 miliona eura. Bezvizni režim vam je na sve klimavijim nogama...", kaže evropski zvaničnik koji je za Dnevni avaz govorio pod uslovom anonimnosti.
On ponavlja upozorenja zvaničnika Evropske komisije (EK) i ambasadora država članica Evropske unije (EU) u BiH - „sve dublje i brže tonete u samoizolaciju".
Upozorava da bi 1. oktobar mogao biti ili zaokret ili sunovrat.
Ako se postigne dogovor, ako evropskim zvaničnicima bude predstavljeno rješenje koje prihvata većina stranaka u Parlamentu BiH te mehanizam koordinacije kojim će BiH sa EU komunicirati jednim glasom, bit će otvorena vrata za predaju kredibilne aplikacije za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.
Ako se ponovi ustaljena praksa da bh. lideri pred zvaničnike EU dođu s različitim stavovima i vrijeme potroše u međusobnom blaćenju, Brisel će zatvoriti vrata BiH.
"Izbor je na vama i vašim liderima. Dogovor osigurava deblokadu procesa. Nove svađe označit će kraj dosadašnjeg pristupa EU Bosni i Hercegovini. Mi se, naprosto, više nećemo baviti vama. Imamo i prečih problema i važnijih sagovornika. U regionu Srbija i Kosovo bilježe stalni napredak u razgovorima, rješavaju se teška i vrlo bolna pitanja. Crna Gora već je u procesu „skeniranja" poglavlja za članstvo, Albanija ima novu demokratsku vladu koja mnogo obećava... Oni hoće u EU, idu naprijed i mi ćemo im pomoći. Vi ne znate šta ćete sa sobom. Kada saznate, javite nam" - ističe on.
Upozorava i da se EU suočava s izborima. Ne samo kada su u pitanju neke bitne države članice nego i same institucije EU.
Precizira da su naredne godine izbori za Evropski parlament (EP) i naglašava da su sve jače snage koje, u najboljem slučaju, sumnjaju u ovu i ovakvu EU.
"Sastav narednog EP-a bit će još više euroskeptičan i još oštrije protiv daljnjeg proširenja. A ta institucija bira Evropsku komisiju. Dakle, EK će biti neuporedivo strožija prema kandidatima za ulazak u EU. Vi niste svjesni koju štetu sebi pravite ovakvim igricama koje gledamo svaki dan. Vaši su političari sebični, neozbiljni, neodgovorni i većina njih ne zna i neće da zna šta je EU. Oni se brinu samo o sebi. A vi ste ih izabrali" - ističe visoki diplomata EU.
On naglašava da bi zatvaranje vrata EU značilo i to da bi se tom činu pridružile i druge evropske institucije, poput Vijeća Evrope, ali i sve evropske banke.
"Davno smo rekli: Ako dođete u ovu fazu, EU će osigurati da BiH bude kažnjena u svim institucijama u svijetu gdje mi imamo predstavnike. Od Svjetske banke do MMF-a" - upozorava on.