Vijesti
Politika
Krije li Vlada Kantona Sarajevo dokumente od javnosti!?
22.09.2013. 14:00
Izvor: Moje Vijesti
Krije li Vlada Kantona Sarajevo dokumente od javnosti!?
Ako otvorite web stranicu Vlade Kantona Sarajevo moći ćete se uvjeriti da zadnji objavljeni akt na stranici datira od 23. novembra prošle godine, kada je u to vrijeme na čelu vlade bio Fikret Musić iz SDP-a.
Čini se da je ekspertna vlada, kako su sami sebe nazvali iz SDA, SDU, DF-a i nezavisnih kandidata iz Skupštine KS koji podržavaju i čine aktuelnu vladu, odustala od transparentnosti.
Zadnji objavljeni akt na stranici je sa 94. sjednice Vlade dok su vladu činili SDP i SBB.

Objavljuju se aktuelnosti vladi, ali ne i akti sa vlade!
Ono što se čini jako zanimljiv da se na web stranici mogu naći aktuelnosti iz vlade, ali ne i akti koji su usvojeni na sjednicama vlade. Izdvojit ćemo jednu od posljednjih vijesti sa web stranice vlade sa naslovom: "Premijer Zeljković upoznao se sa dinamikom i rokovima izgradnje Sarajevo City Centra".
Javnost rada, a uz to i transparentnos Vlade KS je pala na ovom testu jer sve ono što je usvojeno na vladi nije dostupno građanima.

Zašto šuti CCI!?
Poznato je da Centar civilnih inicijativa (CCI) prati rad vlada i skuptšina kantona, pa samim tim prati i rad Vlade Kantona Sarajevo. Još nijednom iz CCI-a nisu reagovali na činjenicu da skoro godinu dana na web stranici Vlade KS nije objavljen nijedan akt.

Dokumenti se mijenjaju nakon usvajanja?
Iz krugova bliskih Vladi KS saznajemo da se dešavaju situaciji da se dokumenti usvojeni na vladi mijenjaju nakon usvajanja. Tako se sve glasnije govori o tome da je esencijalna lista lijekova izmijenjena nakon usvajanja. Svako ko zna koliki je to biznis i prostor za kriminal i korupciju može shvatiti šta to zapravo znači.
Za gore navedene glasine zainteresovani su i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.