Vijesti
Politika
Upozorenje iz EU-a
BiH bi mogla biti suspendovana iz Vijeća Evrope
23.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
BiH bi mogla biti suspendovana iz Vijeća Evrope
Bosna i Hercegovina bi mogla biti suspendovana iz Vijeća Evrope ako ne bude temeljitog napretka u provedbi odluke u predmetu "Sejdić-Finci" prije izbora u oktobra 2014. godine, navodi se u Nacrtu rezolucije objavljenoj na web stranici Vijeća Evrope.
Prema pisanju današnjeg Večernjeg lista, u Nacrtu rezolucije navodi se kako BiH ne provodi određene sugestije i zahtjeve Vijeća Evrope i upozorava kako će, ukoliko ne bude promjena do izbora, članstvo BiH u ovom tijelu biti dovedeno u pitanje.
U tekstu, u kojemu se većinom izražava razočarenje situacijom u BiH, ističe se kako je ova institucija tražila da Ustav BiH bude promijenjen, kao i Izborni zakon te da budu uklonjene odredbe o diskriminaciji.
Nakon donošenja odluke u predmetu "Sejdić-Finci" 2009. godine, Vijeće Evrope pojačalo je inzistiranje na promjenama, ali rezultata nije bilo.
Provedba navedene odluke prvi je korak u smjeru sveobuhvatne promjene Ustava i ona je potrebna da se BiH oslobodi institucionalne košulje nametnute Daytonskim sporazumom i uputi prema modernoj i funkcionalnoj demokratiji koja je kompatibilna s evropskim načelima, u kojoj svaki građanin bez obzira na nacionalnost uživa ista prava i slobode.
U Nacrtu rezolucije navedeno je i kako vlasti u BiH treba upozoriti da im je ostalo još vrlo malo vremena za akciju, te se ističu zakonske norme prema kojima se Izborni zakon ne smije mijenjati godinu dana prije izbora.
Potpuna neodgovornost stranaka koje predstavljaju tri glavne etničke grupe dovest će do potpune izolacije zemlje. Ona samo preživljava zahvaljujući kreditima Međunarodnog monetarnog fonda dok je ekonomska i finansijska situacija sve gora, a nezaposlenost iznosi 44 posto, navodi se u Nacrtu rezolucije.