Vijesti
Politika
Čović vjeruje u postizanje dogovora sa SDA
26.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Čović vjeruje u postizanje dogovora sa SDA
Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH bit će održan danas u Sarajevu.
Ovo je jedan od posljednjih pokušaja da bh. lideri 1. oktobra u Briselu na sastanku sa zvaničnicima EU nastupe s konkretnim prijedlogom kada je u pitanju provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".
Lider HDZBiH Dragan Čović u izjavi za današnji "Dnevni avaz" kazao je da je u načelu dosta optimističan kada je u pitanju mogućnost da dogovor sa SDA ipak bude postignut, s obzirom na to da su, kako kaže, stvari do sada imale pozitivan tok.
"Kada je u pitanju model za provedbu presude, kako je do sada pričano, nema razloga da ne bude optimizma da će biti postignut dogovor. Ako se dogovorimo oko nekih detalja, onda, sigurno, s mnogo više optimizma možemo razgovarati i s liderima ostalih stranaka, tako da u Brisel krenemo sa što većim brojem glasova za određeni prijedlog provedbe presude" - kazao je Čović.
Sastanak će biti održan u sjedištu SDA sa početkom u 16.00 sati, potvrdio je Srni portparol SDA Erdal Selmanović, koji nije mogao da precizira koje će teme biti na dnevnom redu.
Nakon sastanka predviđena je konferencija za novinare.
Sastanak lidera SDA Sulejmana Tihića i HDZ–a BiH Dragana Čovića trebalo je da bude održan 16. septembra u Sarajevu, ali je odgođen bez obrazloženja domaćina sastanka SDA.