Vijesti
Politika
Amer Jerlagić
Međunarodna zajednica treba ispitati retoriku Milorada Dodika
30.09.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Međunarodna zajednica treba ispitati retoriku Milorada Dodika
Pozivam međunarodnu zajednicu da ispita retoriku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je BiH suma konfederacija, jer je to antidejtonski i antiustavni poziv na stvaranje tvorevine kakvu on zamišlja - kazao je predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić na pres-konferenciji u Sarajevu.
Poručio je Dodiku da je RS samo jedan od dva entiteta u BiH te da nema govora o konfederaciji.
Pozvao je građane BiH da izađu na sutrašnji popis, a one koji su u dijaspori da dođu u BiH da bi bili popisani.
Član Predsjedništva SBiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić izrazio je žaljenje što su Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH isključeni iz procesa, odnosono što su izostale njihove reakcije uoči sutrašnjeg sastanka u Briselu.
Također je dodao da je Parlamentarna skupština prihvatila da svoju ulogu minimalizira u funkciju mehanizma lidera političkih stranaka te da čeka njihove odluke koje će u tehničkom smislu provesti.
Član Predsjedništva SBiH Sejfudin Hodžić naglasio je da je rukovodstvo ove stranke zabrinuto minimalnim obimom rada koji su pokazale vladajuće stranke u posljednje tri godine.
"Zabrinuti smo što su građani dovedeni pred mogućnost da BiH bude suspendovana iz Vijeća Evrope te da im bude onemogućeno da svoja prava traže u Evropskom sudu za ljudska prava" - naglasio je Hodžić.
Dodao je da BiH već ima mehanizme koordinacije te da je potrebno da taj mehanizam funkcioniše.
"Implementacija presude "Sejdić-Finci" se ne može rješavati na način na koji su to neke političke stranke pripremile i koje se nose u Brisel u nadi da će dobiti podršku" - kazao je Hodžić.
Naglasio je da je tačno da se reformom Ustava u samo jednom dijelu BiH kreira jedinstvena izborna jedinica u okviru koje se kreiraju dvije izborne jedinice te da je to pitanje semantike i tehnologije.
"Građani moraju prvo razmisliti gdje će se preseliti da bi glasali za svog favorita" - kazao je.
Nada se da Evropska komisija ovaj put neće prihvatiti rješenje, već da će insistirati da se evropski principi i standardi primijene u BiH.
Dodao je da predloženi zakon o vojnoj imovini u PSBiH ide na štetu i urušava ekonomski suverenitet BiH.