Vijesti
Politika
Maksimalno jedinstveno bh. delegacije u Vijeću Evrope
03.10.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Maksimalno jedinstveno bh. delegacije u Vijeću Evrope
Na redovitom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koje se održava u Strasbourgu, ogromnom većinom prihvaćeni su amandmani na Izvještaj o funkcionisanju demokratskih institucija BiH.
Amandmanima koje su uložili članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE-a Milica Marković, Ismeta Dervoz, Borjana Krišto, Nermina Kapetanović, Saša Magazinović i Senad Šepić se otklanja mogućnost predloženih sankcija u budućnosti.
Stalna delegacija PSBiH u PSVE je djelovalo maksimalno jedinstveno i govorilo „jednim glasom“, što je prepoznato i pozdravljeno od strane svih onih koji su na kraju u svojim diskusijama naglasili da pozdravljaju napore i pozitivne korake koji su, naročito u posljednje vrijeme, napravljeni u BiH.
Svojom potporom, kako potpisima na amandmane tako i glasanjem, parlamentarci iz brojnih evropskih zemalja, a posebno iz susjednih, pokazali su da za razliku od predlagatelja sankcija poznaju duh i načela funkcioniranja Vijeća Evrope koji se temelje na potpori, saradnji, razmjeni iskustava i znanja, a ne na sankcijama i prijetnjama.
Inače, članovi Stalne delegacije PSBiH imali su aktivno sudjelovanje tokom održavanja plenarne sjednice, kao i u radu odbora i političkih grupa PSVE-a.
U svega nekoliko dana održali su desetine sastanaka sa delegacijama drugih država, te sa uticajnim pojedincima u Vijeću Evrope.
Posebno su naglasili važnim i poduzete aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH kroz djelovanje diplomatsko-konzularne mreže BiH u državama članicama Vijeća Evrope, kao i doprinos Misije BiH u Strasbourgu, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.