Vijesti
Politika
Radmanović: Samo za Sarajevo popis nije stručna, nego politička stvar
15.10.2013. 20:00
Izvor: 24.sata.info
Radmanović: Samo za Sarajevo popis nije stručna, nego politička stvar
Ta gužva iz "sarajevska kuhinje", smatra Radmanović, neprimjerena je prvenstveno prema njenom vlastitom, bošnjačkom narodu.
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u svakoj zemlji je normalna i redovna aktivnost koja se provodi na stručnom nivou, a samo u BiH, zahvaljujuću "političkom Sarajevu", nije tako, ocijenio je danas u izjavi Srni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.
"Ovaj popis, koji je trebalo da bude rutinski i stručni posao i oko kojeg smo se malo više angažovali jer dugo nije proveden u BiH, pretvorio se u političku priču i jasno je da njeni autori dolaze iz Sarajeva. To je još jedan pokazatelj da političko Sarajevo mora da razmisli kako će živjeti i sa ostalima, a ne samo sa sobom", poručio je Radmanović.
Prema njegovoj ocjeni, Republika Srpska se sasvim normalno ponašala tokom priprema i realizacije popisa, a slično su prema ovoj građanskoj obavezi postupili i politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH.
"Nažalost, iz Sarajeva takve poruke nisu dolazile, a pojavili su se određeni političari, nevladine i vjerske organizacije i ostali koji su napravili veliku političku gužvu oko svega što je u vezi sa popisom", naveo je Radmanović.
Ta gužva iz "sarajevska kuhinje", smatra Radmanović, neprimjerena je prvenstveno prema njenom vlastitom, bošnjačkom narodu.
"Pojedinci iz Sarajeva išli su dotle da su vlastitom narodu govorili ko su, kojim jezikom govore i koja im je vjeroispovijest, kao da to oni sami ne znaju, a naravno da Bošnjaci dobro znaju i ko su i koji im je jezik i koja vjera", dodao je Radmanović.
On je izrazio uvjerenje da propusti tokom ovogodišnjeg popisa, koji su nerijetko pominjani u medijima, neće ugroziti uvažavanje rezultata popisa.
"Volio bih da je riječ samo o malim ekscesima i sitnim propustima koji ne mogu poremetiti konačan i kvalitetan rezultat popisa, jer je riječ o procesu koji je veoma potreban za budući ekonomski razvoj BiH", zaključio je Radmanović.
Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji je počeo 1. oktobra i koji će biti završen večeras u 21.00 čas, biće objavljeni za 90 dana