Vijesti
Politika
Fule: Stvari u BiH ne kreću se ni u jednom pravcu
17.10.2013. 20:00
Izvor: dnevnik.ba
Fule: Stvari u BiH ne kreću se ni u jednom pravcu
Ne mogu se pretvarati i reći kako se u Bosni i Hercegovini stvari kreću u dobrom pravcu. Ustvari, ne kreću se ni u jednom pravcu. Vodstvo zemlje i dalje se nalazi u političkoj slijepoj ulici i stavlja nacionalne ili stranačke ciljeve ispred strateških interesa BiH i njenih građana. A građani sigurno zaslužuju bolje.
Ocjena je to europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea u današnjem autorskom tekstu za "Dnevni avaz", koji je objavljen povodom izvješća Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2013. godinu.
''Može se i drugačije. Ne morate putovati daleko kako biste vidjeli kako se stvari mogu mijenjati - i zaista se i mijenjaju - političkom odlučnošću i voljom za postizanje kompromisa. Odmah preko granice je Hrvatska, danas članica EU. Crna Gora napreduje, a u predstojećim tjednima očekuje se daljnje otvaranje poglavlja u pregovorima. Albanija je osigurala mnogo bolju provedbu izbora i miroljubivu predaju vlasti. Usvojila je zakone koji su presudni za europski program, čime je status kandidata došao nadohvat ruke. Na kraju, ali ne i na posljednjem mjestu, Beograd i Priština, vjerojatno, najupečatljiviji primjer kako naizgled nemoguće postaje moguće: obje strane sada se redovno sastaju pod okriljem EU radi rješavanja praktičnih pitanja u korist građana na obje strane'', naglasio je Fuele.
Naveo je kako je EU otvorila pristupne razgovore sa Srbijom, a pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom počinju u listopadu.
"U cjelosti sam svjestan kako je ratna zaostavština na Balkanu, čak i nakon dva desetljeća, posebno bolna u BiH. Međutim, navedeni primjeri, a naročito napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine, jasno pokazuju kako je moguće prevladati i najteža i najosjetljivija pitanja. Da, stvari mogu da se rade - i rade se – drugačije", ukazao je povjerenik.
Po njegovim riječima, prioriteti na kojima rukovodstvo BiH mora da radi su jasni.
"Za početak, izvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ u pogledu diskriminacije građana na osnovu nacionalne pripadnosti. Rješenje ovog pitanja prokrčit će put stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i vjerodostojnom zahtjevu BiH za članstvo u EU.
Drugo, uspostava Mehanizma koordinacije u vezi s europskim pitanjima između različitih razina vlasti. Djelotvoran Mehanizam koordinacije nužan je kako bi predstavnici BiH mogli govoriti u ime zemlje; isto tako je nužno učinkovito korištenje pretpristupnih fondova EU. Ustavna struktura zemlje nema nikakve veze s tim i pozivati se na nju kao na izgovor nije uvjerljivo - samo pogledajte koliko ima složenih europskih zemalja.
Konačno, prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske: ovo neriješeno pitanje baca sjenu na odnose s EU iako, ironično, dokazuje kako lideri zemlje imaju potencijal dogovoriti se o europskim pitanjima, barem kada je u pitanju blokiranje pregovora'', napisao je Fuele.
Naglasio je kako je BiH bogato protkana različitim tradicijama i kulturama, što ne bi trebao biti teret.
"Upravo suprotno: raznolikost treba biti pokretač rasta i dinamičnosti. Sam moto EU glasi: „Ujedinjeni u različitosti“. Do sada su lideri zemlje bili slijepi za potencijal koji ova raznolikost nudi. Ništa ne sprečava BiH da napreduje na putu europskih integracija. EU je spremna pomoći u ispunjavanju ovog cilja, ali je, naposljetku, na liderima ove zemlje da to i ostvare. Moraju, konačno, ispuniti obećanja i obaveze koje su sami dali i preuzeli. U suprotnom, raznolik i bogat potencijal zemlje ostat će neiskorišten'', zaključio je povjerenik Fuele.