Vijesti
Politika
Pripremiti program razvojne saradnje BiH i Slovenije
22.10.2013. 20:00
Izvor: mojevijesti.ba
Pripremiti program razvojne saradnje BiH i Slovenije
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija boravio je u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji gdje je razgovarao sa predsjednikom Borutom Pahorom, predsjednikom Državnog zbora Jankom Veberom, premijerkom Alenkom Bratušek i zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavecom.
Tokom svih susreta zajednički je konstatirano da su odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije odlični i prijateljski, saradnja uspješna na brojnim bilateralnim i multilateralnim područjima, te izraženo zadovoljstvo zbog činjenice da resorna saradnja dviju zemalja bilježi kontinuirani napredak i uspješnu realizaciju zajedničkih projekata, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVPBiH).
Lagumdžija se sagovornicima zahvalio za snažno slovensko zagovaranje priključenja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-u, kao i pružanje pomoći i savjeta o važnim pitanjima u tom integracijskom procesu.
Ocijenio je da buduća saradnja, između ostalog, treba biti bazirana na investicionim ulaganjima, unapređenju trgovinske razmjene i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, te potpomognuta i regulirana daljnjim povećanjem broja međudržavnih sporazuma.
Istakao je zainteresiranost BiH za unapređenje saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, namjenske industrije, nafte i naftnih derivata, građevinske industrije, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu, realizacijom najavljenih i započetih aktivnosti, biti nastavljen pozitivan trend direktnih stranih investicija iz Slovenije u BiH.
Šef bh. diplomatije je predložio da se u narednom periodu prošire aktivnosti vezane za: liberalizaciju transporta roba i usluga u/iz trećih zemalja; pomoć Slovenije u procesu digitalizacije u BiH; saradnju na nivou nadležnih institucija na polju razmjene dobre prakse i iskustva javne administracije (e-finansije, e-porezi, e-sudstvo); zajedničko djelovanje na području zaštite životne sredine, upravljanje resursima pitke vode, zajedničko nastupanje na značajnim sajmovima turizma i dr.
Dogovoreno je da se u narednom periodu, temeljeno na Sporazumu o naučnoj i tehničkoj saradnji, pripremi prijedlog programa razvojne saradnje Bosne i Hercegovine i Slovenije.
Lagumdžija se sagovornicima zahvalio jer je studentima iz BiH omogućeno da u Sloveniji studiraju pod uvjetima koji važe i za domaće studente. On je prenio jedinstvene stavove bošnjačkih, srpskih i hrvatskih udruženja iz BiH, kao i svih građana BiH koji žive u Sloveniji da se pitanje dopunske nastave na maternjim jezicima, kao i pitanje statusa nacionalnih manjina sistemski uredi.
"Ministar Lagumdžija je pozdravio dobru saradnju BiH i Slovenije u okviru brojnih regionalnih inicijativa koje za cilj imaju bržu evrointegraciju zemalja Zapadnog Balkana, privredni razvoj i trajnu stabilnost u ovom dijelu Evrope. U tom smislu pozdravio je i inicijativu za ponovno intenziviranje tzv. Procesa na Brdu kod Kranja (Proces Brdo), čime se uspostavlja redovni dijalog na najvišem nivou između EU i zemalja zapadnog Balkana i koja ima za cilj poticanje promjena, ostvarivanje vidljivih rezultata i snažno zagovaranje politike proširenja, te organiziranje fokusiranog dijaloga na najvišem nivou", saopćeno je iz MVPBiH.
Lagumdžija je tokom boravka u Sloveniji učestvovao u promociji Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike koja je održana u sjedištu Međunarodnog centra za promociju poduzetništva (ICPE) u Ljubljani u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji i ICPE-a.