Vijesti
Politika
SDA protiv smjene kadrova SDS-a
23.10.2013. 20:00
Izvor: mojevijesti.ba
SDA protiv smjene kadrova SDS-a
Znam da se vode razgovori o implementaciji presude "Sejdić-Finci" između političkih stranaka u kojima učestvuju i predstavnici Evropske komisije, ali oni još nisu završeni, kazao je danas novinarima u Sarajevu potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović.
Stoga, dodao je, ne može govoriti o detaljima, ali je ponovio stav svoje stranke po kojem je SDA opredijeljena da radi na realizaciji principa na kojima treba implementirati presudu "Sejdić-Finci", a koji su izneseni na završnici sastanka u Briselu.
"To je da BiH ima tri člana Predsjedništva, da se jedan bira direktno iz RS-a, a dva direktno s teritorije FBiH vodeći računa da je FBiH jedna izborna jedinica s jednom listom kandidata dostupnom svim građanima u FBiH. Onaj koji je dobio najveći broj glasova ide u Predsjedništvo, a zatim se gleda iz kojih pet kantona je dobio najveći broj glasova. Drugi izabrani je onaj koji je slijedeći na generalnoj rang listi, ali koji je dobio natpolovičnu većinu iz drugih pet kantona" - kazao je Džaferović.
SDA je spremna, istakao je, raditi na realizaciji ovih principa.
Džaferović je ponovio da će, kada je u pitanju zahtjev SNSD-a za smjenu kadrova SDS-a u Vijeću ministara, SDA glasati protiv.
"Mi smatramo da godinu dana prije izbora nije vrijeme da se bavimo prekompozicijama vlasti na bilo kojem nivou u BiH. Vlast treba da se bavi onim šta joj je zadatak poput implementacije presude "Sejdić-Finci" i deblokadom NATO-puta BiH. Iz ovih razloga ćemo glasati protiv, iako SDS ne zaslužuje ovakvo ponašanje SDA jer oni su glasali za smjenu kadrova SDA" - podsjetio je Džaferović.
Smatra da je čitava procedura oko ovog zahtjeva vrlo kompleksna.
"Postoje dva redovna puta smjene članova Vijeća ministara BiH. Jedan je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH donese odluku, a da nakon toga PSBiH to potvrdi ili ne potvrdi. Drugi put je da PSBiH izglasa nepovjerenje Vijeću ministara BiH i tada je smijenjeno kompletno Vijeće ministara i idu konsultacije za formiranje novog "- pojasnio je.
Mišljenja je da se ovdje traži smjena kroz tzv. rekonstrukciju Vijeća ministara.
"Nije ovdje u pitanju samo smjena ministara već promjena parlamentarne većine" - zaključio je Džaferović