Vijesti
Politika
Aleksandra Pandurević
Ponašate se kao narkomani kojima svaki dan treba sve veća doza
12.12.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ponašate se kao narkomani kojima svaki dan treba sve veća doza
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) raspravljaju o uvrštavanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini (Elektroprenos BiH) u dnevni red današnje sjednice.
PoslaniciAleksandra Pandurević (SDS), Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović (SBiH) zatražili su da se ova tačka skine s dnevnog reda.
"Ponašate se kao narkomani kojima svaki dan treba sve veća doza. Hoću da mi se kaže zbog čega hoćete da raspodijelite ova sredstva i dovedete nas u situaciju da ona budu potrošena bez plana, odnosno, za krpljenje entitetskih budžeta. Na to ste trebali ranije misliti" - kazala je Pandurević.
Poslanik Šefik Džaferović (SDA) zatražio je pojašnjenje od Kolegija zbog čega je predviđeno da se ova tačka razmatra po hitnom postupku i upitao "zbog čega žurba"?
"Mi ćemo kao Klub biti protiv uvrštavanja ove tačke u dnevni red" - zaključio je Džaferović.
Njemu je replicirao poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) i kazao da se ne slaže s upitom Kolegiju da obrazloži stavljanje ove tačke na dnevni red.
"Razlog je jasan, vi želite da podijelite 300 miliona KM i nanesete štetu BiH. Vi želite da uništite ovu kompaniju" - kazao je Mehmedović.
S hitnom procedurom u razmatranju ovog prijedloga ne slaže se ni poslanikMirsad Đugum (SBBBiH) koji je najavio da će njegov klub biti protiv.
PoslanikAnto Domazet (SDP) istakao je da ovaj prijedlog zakona ima punu opravdanost u smislu mjera za reaktiviranje ove organizacije.
"Prva mjera je izbor kredibilnog menadžmenta, a što će biti realizirano 18. decembra. Druga mjera odnosi se na reviziju poslovanja i ona će biti uskoro završena. Treća mjera odnosi se na investicioni plan i to je zadatak novog menadžmenta. Ovim prijedlogom se omogućava da se dobit dijeli na osnovu odluka nadležnih organa" - pojasnio je Domazet.
Dodao je da će Klub SDP-a podržati razmatranje ovog prijedloga po hitnom postupku.
Rasprava o uvrštavanju ove tačke upravo je završena, a predsjedavajući Doma Denis Bećirović sazvao je još jednu sjednicu Kolegija.
10:45 - Zakon o Elektroprenosu pred poslanicima
Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) odlučio je da u dnevni red današnje sjednice Doma uvrsti i razmatranje Prijedlog Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH po hitnom postupku čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, potvrdio je novinarima nakon sjednice Kolegija poslanik Anto Domazet.
Sjednica je počela, a poslanici raspravljau o dnevnom redu te će u narednom periodu odlučiti da li će ova tačka biti uvrštena u dnevni red današnje sjednice.
Ovaj Prijedlog izazvao je veliko negodovanje međunarodne zajednice čiji su predstavnici u nekoliko navrata pozivali parlamentarce da odbiju ovaj zakon.
Smatraju da Prijedlog zakona ne oslikava ključne zaključke usaglašene između Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Evropske unije s druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou održanom u Briselu 13. novembra 2012. Evropska komisija je 13. novembra ove godine, kako je istaknuto, čak i podsjetila tri ministra na njihove obaveze.
Navode da je u zaključcima iz novembra prošle godine navedeno da raspodjela neto-dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena te najvažnije - da su usvojeni pouzdani investicioni planovi koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.
Što se tiče Evropske komisije, u pitanje se dovodi nesmetano srednjeročno i dugoročno funkcionisanje Elektroprenosa BiH i visokonaponske mreže u čitavoj zemlji.
08:21 - Poslanici razmatraju budžet institucija BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatrat će Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. godinu, a koji je upućen iz Predsjedništva BiH.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila usklađenost predloženog budžeta s Ustavom i pravnim sistemom BiH.
I Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jučer je podržala principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, a poslanici su najavili amandmane.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je Agenciji Fena, nakon što je ove sedmice Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu zaprimljen u pisarnici Parlamentarne skupštine BiH da je u konsultacijama sa članovima Kolegija odlučeno da se sjednica održi danas.
Konstatirali smo, naveo je, da smo dovedeni u vrlo nezahvalan položaj, „jer znamo da poslanicima nismo ostavili vremena koliko je to bilo potrebno da imaju priliku da se kvalitetno pripreme za ovu raspravu“.
"Međutim, ipak smo odlučili da ostavimo 48 sati da i poslanici iščitaju Prijedlog budžeta a onda u četvrtak na sjednici da otvorimo raspravu o budžetu. Zašto nismo ispoštovali ovaj rok do 9. decembra, to je pitanje za Predsjedništvo BiH koje evidentno nije uradilo svoj dio posla na način kako je to propisivao i Ustav i Poslovnik i jednog i drugog doma unutar Parlamentarne skupštine BiH" - kazao je Bećirović.
Rekao je da je Predsjedništvo BiH bilo dužno, prema Poslovniku Predstavničkog doma "da budžet dostavi 15. oktobra“.
"Dakle, budžet u parlamentarnim klupama kasni gotovo dva mjeseca, što je apsolutno nedopustivo" - kazao je Bećirović Feni.
Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza za 2014. godinu utvrdilo je Vijeće ministara 19. novembra, nakon čega je Nacrt budžeta upućen Predsjedništvu BiH koje je nadležno za predlaganje Zakona o budžetu.
Prema Nacrtu zakona, budžet iznosi 1,797 milijardi KM (1.796.392.968 KM), od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 846,39 miliona KM i veći su za 57, 91 milion KM ili sedam posto u odnosu na ovogodišnji budžet.
Predsjedništvo BiH je na 5. decembra na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. godinu, sa dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović).