Vijesti
Politika
Strane sudije odlaze kući?
23.12.2013. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Strane sudije odlaze kući?
Ukoliko Predstavnički dom Parlamenta BiH prihvati inicijativu za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, troje stranih sudija u ovom sudu uskoro bi moglo da ostane bez funkcije, pišu Nezavisne.
O ovoj inicijativi, koju je pokrenuo Petar Kunić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, poslanici će se izjašnjavati na sjednici zakazanoj za 30. decembar.
Pored ukidanja sudijske funkcije stranim sudijama, inicijativa je pokrenuta jer Ustavni sud BiH jedini u kontinentalnom pravu trenutno radi na bazi podzakonskog akta, koji su sami donijeli, a ne na osnovu zakona.
"Može se reći da Ustavni sud BiH nema legitimitet. Oni rade na osnovu podzakonskog akta, što je neprihvatljivo za kontinentalno pravo, jer su, praktično, donijeli pravilo o sopstvenom radu", kaže Kunić, dodajući da prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ne odražava ni teritorijalni ni personalni princip.
On ističe da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba da odu iz ovog suda, jer ih ništa ne obavezuje na rad i ne podliježu zakonima BiH.
U Ustavnom sudu BiH trenutno je angažovano devet sudija, od kojih četvoro bira Parlament FBiH, dvoje Narodna skupština RS, a troje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.
"Ustavni sud BiH sam je sebi dao za pravo da odredi kako će raditi, a čak su preuzeli ulogu zakonodavca, jer raspravljaju i donose odluke o ustavnosti zakona koje donosi Parlament BiH, a ta nadležnost im nije dodijeljena Ustavom BiH i nigdje ne piše da oni to treba da rade, već su je dodijeli sami sebi", kaže Kunić. On je istakao da bi se donošenjem zakona o Ustavnom sudu izbjegao svaki vid uticaja sa strane i obezbijedila legitimnost u njegovom radu, posebno legitimnost u sudskom postupku i izboru sudija.
Inače, u Ustavnom sudu BiH, koji gotovo 15 godina radi bez zakona, prvi pravilnik o radu usvojili su 1997. godine i šest puta ga mijenjali sve do jula 2005. godine kada su, takođe sami, usvojili Pravila Ustavnog suda BiH, koja, praktično, tretiraju kao zakon.