Vijesti
Politika
Skupština KS
Usvojen Program sanacije preduzeća ZOI '84
24.12.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Usvojen Program sanacije preduzeća ZOI '84
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici Odluku o prihvatanju Programa sanacije Kantonalnog javnog preduzeća "ZOI '84" Olimpijski centar Sarajevo, a razmatrajući ovaj program Vlada KS je donijela zaključak kojim se traži da se predloženi Program sanacije doradi kako bi bio provodiv u praksi.
U cilju realizacije ovog zaključka, ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okoliša te finansija Kantona Sarajevo, aktivno su se uključili u rješavanje problema i održali niz sastanaka sa predstavnicima preduzeća.
Kako je danas rečeno, zbog nelikvidnosti poslovanja i ugroženosti nastavka poslovanja preduzeća zbog poslovne politike investiranja iz kratkoročnih izvora finansiranja kao i prekomjernog zapošljavanja, ukazala se potreba za hitnu izradu Programa sanacije KJP "ZOI'84" Olimpijski centar Sarajevo.
Ministar privrede KS Emir Hrenovica istaknuo je da je preduzeće u 2012. godini imalo gubitak u iznosu od 2.262.966 KM, dobavljačima su dužni 7,5 miliona KM, a za oporavak potrebano im je kredit od osam miliona KM.
Jasno je rečeno da je dominantno učešće troškova zaposlenih, blizu 44 posto ukupnih rashoda, rekordnih 45,7 posto u 2012. godini.
Osnovni cilj programa sanacije je osiguranje uvjeta za nastavak poslovanja preduzeća i dovođenja preduzeća u stanje potpune likvidnosti.
Iz dugoročnog kredita izmirilo bi se ukupno 65 posto obaveza, drugim izvorima finansiranja 26 posto obaveza i reprogramiranjem obaveza devet posto.
Raspored izmirenja obaveza planiran je na osnovu prioriteta izmirenja obaveza i ročnosti osiguranja izvora sredstava za pokriće obaveza.
Kao kolateral za otplatu dugoročnog kredita preduzeće je predložilo, kao sigurne izvore prihoda, zakupnine od iznajmljivanja poslovnih prostora u mjesečnom iznosu od 140.964 KM na način da zakupac direktno uplaćuje mjesečne iznose zakupnine komercijalnoj banci.
Drugi kolateral bi bila hipoteka na poslovnoj zgradi preduzeća, procijenjene vrijednosti u iznosu od 11,35 miliona KM.
Kako je ministar Hrenovica kazao organizacijsko-kadrovsko restruktuiranje uz materijalnu i finansijsku konsolidaciju preduzeća može dati očekivane rezultate samo uz maksimalno korištenje postojećih resursa i uz osiguranje značajnih sredstava za nova ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju.
Napomenuo je da "ZETRA" neće biti stavljena pod hipoteku.
Većina zastupnika tokom rasprave ocijenila je da je ovaj prijedlog sanacije dobar i doprinijet će tome da preduzeće ne bude stavljeno pod stečaj.
Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Nedžad Fazlija je istaknuo da "ZOI '84" nije u tako teškoj situaciji kao neke druge firme, jer je vrijednost firme mnogo veća od iskazanog gubitka i nije slučaj kao u GRAS-u gdje je duplo veći gubitak od vrijednosti firme.
Fazlija je dodao da Evropski olimpijski festival mladih - EYOF neće moći biti organiziran sa 127 ljudi, napominjući da je ovo takmičenje šansa za razvoj modernog skijaškog centra.
18:56 - Usvojena odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2014.
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici Odluku o privremenom finansiranju potreba Kantona za prva tri mjeseca 2014. godine budući da budžet za narednu godinu nije usvojen.
Ministar finansija KS Muhamed Kozadra pojasnio je da odluka može vrijediti samo do 31. marta, a ukoliko budžet do tada ne bude usvojen bit će zaustavljene sve isplate osim isplate dugova.
Napomenuo je da će se odluka vršiti sredstvima najviše do jedne četvrtine ukupnih prihoda budžeta za 2013. godinu.
Zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Mujo Hošić upitao je ministra zašto se do sada nije pristupilo izradi budžeta KS za narednu godinu te je zbog toga sada Kanton u situaciji da mora usvojiti ovu odluku.
Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović je upozorio da nema ni orijentacione procjene koliki će biti budžet za 2014. godine, a uvjet za podržavanje ove odluke za Našu stranku će biti usvajanje preciznog datuma do kojeg će Vlada KS dostaviti Nacrt budžeta zastupnicima Skupštine.
Sa zastunikom Kojovićem složio se i samostalni zastupnik Besim Mehmedić te je dodao da je Vlada trebala pripremiti nacrt budžeta u najnegativnijoj varijanti, a potom ga popravljati ako to bude moguće, ističući da bi Skupština KS trebala usvojiti zaključak kojim će obavezati Vladu da Nacrt budžeta zastupnicima dostavi do 17. januara.
Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Edina Papo podsjetila je da je Komisija za finansije i budžet Skupštine KS predložila usvajanje zaključka koji i zastupnici predlažu, ali smatra da je taj datum nerealan s obzirom na praznike u januaru.
Nakon rasprave o ovoj tački dnevnog reda Kozadra je kazao da će Vlada KS do 31. januara dostaviti Nacrt budžeta te će biti ostavljena dva mjeseca za donošenje budžeta.
Ponovio je i da je jedan od razloga nesrazmjernih prihoda i rashoda i činjenica da Vlada Federacije BiH nije uplatila sredstva Kantonu iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasivši da bi i delegati iz KS-a u Domu naroda Federalnog parlamenta trebali tražiti od Vlade FBiH uplatu tih sredstava.
17:35 - Usvojen Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja u javnim preduzećima
Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća usvojen je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.
Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Velida Memić pojasnila je da ova oblast nije bila dosad regulisana, a vodeći se nesrazmjernim primanjima predsjednika i članova ovih organa i primanjima nosioca izvršnih funkcija te imajući u vidu poslovanje ovih javnih preduzeća, bilo je potrebno zakonski regulisati ovu oblast kako je to učinjeno i na federalnom nivou.
"Ovim zakonom se određuju primanja direktora, izvršnog direktora, predsjednika i članova skupština, nadzornih odbora i drugih organa (Odbora za reviziju, Programskog savjeta i dr.) javnih preduzeća čiji je osnivač Kanton i to najviše do tri prosječne neto plate isplaćene u Federaciji BiH za direktore i izvršne direktore, najviše do 50 posto jedne prosječne neto plate isplaćene u FBiH za predsjednike skupština, nadzornih odbora i drugih organa, te najviše do 40 posto jedne prosječne neto plate isplaćene u FBiH za članove tih odbora" - pojasnila je Memić.
Iznijela je stav da će se ovim zakonom izvršiti i uštede koje će ići u korist budžeta Kantona Sarajevo i tih javnih preduzeća, pa samim tim otvoriti mogućnost preusmjerenja finansijskih sredstava u kapitalne projekte sredstvima koja su do sada izdvajana na plate i naknade u organima upravljanja.
Većina zastupnika pohvalila je donošenje ovog zakona, ali je i upozoreno da se ne može odrediti preniska plata ukoliko se na nekoj upravljačkoj poziciji žele zaposliti kvalitetni stručnjaci.