Vijesti
Politika
Hapšenje Osmanovića pokazuje da u BiH postoje mehanizmi za borbu protiv društvenih pošasti
26.12.2013. 12:30
Izvor: Moje Vijesti
Hapšenje Osmanovića pokazuje da u BiH postoje mehanizmi za borbu protiv društvenih pošasti
Dan nakon hapšenja Midhata Osmanovića, poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić izjavio je Agenciji Fena da će određena parlamentarna tijela razmotriti ovaj slučaj kad protiv Osmanovića službeno bude podignuta optužnica.
Poslanički imunitet ne spriječava hapšenje "ljudi u kriminalu", kazao je Škaljić.
Škaljić ne želi prejudicirati šta parlamentarna tijela mogu zaključiti povodom ovog slučaja već smatra da je trenutno najvažnije naglasiti da niko nije iznad zakona i da borba protiv kriminala i korupcije nema alternativu.
"Bosni i Hercegovini predstoji intenziviranje aktivnosti protiv korupcije i kriminala. Koordinacija profesionalnih struktura - Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), Tužilaštva i Suda BiH potvrđuje osposobljenost i odlučnost u tome"- rekao je Škaljić.
Po njegovim riječima, Osmanovićev slučaj pokazuje da u Bosni i Hercegovini postoje mehanizmi i pravni instrumentarij sposoban da se efikasno upušta u borbu protiv društvenih pošasti.
Prema jučerašnjim informacijama, poslanik Midhat Osmanović je pod istragom i osumnjičen je između ostalog za uzimanje mita od 20.000 KM od jedne osobe radi rješavanja radnog statusa i zaposlenja.
Uhapšen je jučer u jednom hotelu u Tuzli.