Vijesti
Politika
Mirsad Kebo
Ukoliko se ne bude mijenjalo stanje BiH će zahvatiti socijalni nemiri
28.12.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ukoliko se ne bude mijenjalo stanje BiH će zahvatiti socijalni nemiri
BiH je dostigla dno od Daytona do danas i ona u ovakvom sistemu ne može naprijed, kazao je danas u Mostaru potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo istakavši kako će se kao odgovoran čovjek izvršne vlasti Federacije BiH potruditi da se raspusti Vlada Federacije BiH i da se izabere nova.
Kebo je dodao kako 'vlada više nije vlada' te istakao kako procjenjuje da će BiH biti zahvaćena socijalnim nemirima ukoliko se ništa ne bude uradilo i ukoliko se ne bude mijenjalo stanje.
'Mi ćemo u skladu s ustavnim ovlaštenjima, radeći svako svoj posao, doprinijeti da oni koji su nosioci kriminalne političke hobotnice budu uhapšeni i da protiv njih, od strane nadležnih organa, budu pokrenute odgovarajuće mjere', kazao je Kebo.
Dodao je kako će funkciju koju obavlja napustiti onog trenutka kad osjeti nemogućnost da tu funkciju vrši u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i da će se pridružiti onima koji će demokratskim metodama tražiti bolja rješenja za BiH.
'Pozivam one koji su se obratili Ustavnom sudu Federacije BiH, vezano za izbor vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, da povuku svoje zahtjeve i omoguće da se sprovede odluka Parlamenta o izglasavanju nepovjerenja Vladi i omogući da se kroz dijalog izabere vlada koja će smanjiti masu troškova i koja će se baviti onim poslovima koji otvaraju mogućnost za nova radna mjesta', naglasio je Kebo.
Govoreći o anonimnoj prijavi u vezi s poslovanjem JP Autoceste FBiH koju je dostavio Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, kazao je kako se po njegovoj procjeni radi o krupnim krivičnim djelima te da je to slično onome što se desilo u Hrvatskoj.
'Ko će biti obuhvaćen, mislim da nema izuzetaka i da svako treba da odgovara', kazao je Kebo.
'Ovdje su ugroženi građani BiH i oni traže pravnu i sigurnu državu u kojoj imaju hljeb i mislim da su je zaslužili', poručio je Kebo.
Govoreći o svom političkom angažmanu, istakao je kako podršku traži u civilnom sektoru te dodao kako osjeća da dolazi 'vruće proljeće'.