Vijesti
Politika
Budimir smijenio ministra Krajinu
04.01.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Budimir smijenio ministra Krajinu
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir (SPP) kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je donio odluku o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine (HSP), pozivajući se na Ustav FBiH.
Budimir je obrazložio da je ovu odluku donio na osnovu prijedloga federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP) od 10. decembra 2012. godine.
Podsjećanja radi, tada je Nikšić od Budmira tražio smjene osam ministara iz SDA, NSRzB i HSP-a među kojima je bio i Krajina.
'Prihvatio sam prijedlog za smjenu ministra Krajine jer je najodgovornija osoba za neizvršenje budžeta FBiH, odnosno za nezakonito postupanje prema braniteljskoj populaciji. Uprkos brojnim apelima on je prekšio Zakon, te je braniteljima HVO-a u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Orašju uskratio pravo na braniteljske naknade. Tako su ovi ljudi bez naknada ušli u 2014. godinu', kazao je Budimir.
Istakao je da odgovornim smatra i ministra za boračka pitanja Zukana Heleza (SDP) te da je spreman donijeti odluku i o njegovoj smjeni ukoliko dobije odgovarajući zahtjev od premijera Nikšića.
Nikšića je ponovo pozvao da mu dostavi zahtjev za razrješenje svih federalnih ministara, uključujući i zahtjev za svoju smjenu sa mjesta premijera.