Vijesti
Politika
Mirsad Kebo
Izbor nasljednika Ante Krajine neće proći lako kako to neki misle
06.01.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Izbor nasljednika Ante Krajine neće proći lako kako to neki misle
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio je da će zatražiti zaštitu vitalnog interesa hrvatskog naroda ako ne bude postignuta saglasnost o izboru novog ministra finansija FBiH, umjesto Ante Krajine, koga je smijenio predsjednik Federacije Živko Budimir.
"Vlada FBiH ne može raditi bez Ustavom određenog broja ministara iz reda hrvatskog naroda. To bi dovelo do ozbiljnih političkih posljedica. Moraju biti respektovani svi relevantni politički interesi i političke snage u FBiH", istakao je Kebo i podsjetio da bez njegovog potpisa nijedan prijedlog ne može ići pred Parlament FBiH.
Kebo smatra da izbor nasljednika Ante Krajine neće proći lako kako to neki misle, te da će trebati vremena da se smiri situacija u vezi sa smjenom ministra Krajine, tim prije jer je riječ o vrlo osjetljivoj dužnosti i što se tu sudaraju različiti politički i drugi razlozi.
On tvrdi da će Budimirova odluka o smjeni Krajine, u svakom slučaju samo dalje zakomplikovati situaciju u FBiH, zbog toga što toj odluci nisu prethodile političke konsultacije, jer nije riječ ni o kakvom kriminalu ministra finansija.
"Iznenađen sam takvom Budimirovom odlukom, kao i izborom ministra koji je smijenjen. Mislim da ni razlozi za smjenu nisu dovoljno snažni da bi to moglo biti protumačeno kao principijelan stav", rekao je Kebo za "Večernji list".
On je iznenađen i ponašanjem predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića koji nije povukao svoj raniji zahtjev za smjenu osam ministara čime je Budimiru omogućio da smijeni Krajinu.