Vijesti
Politika
Javni dopis
Kebo zatražio od Budimira da smjeni Lijanovića
13.01.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Kebo zatražio od Budimira da smjeni Lijanovića
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo danas je javno pozvao predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP) da smjeni zamjenika premijera FBiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB).
U svom dopisu je naveo kako Budimira poziva da “spriječi dalje ekonomsko urušavanje FBiH time što će smijeniti federalnog ministra poljopreivrede, vodoprivrede i šumarstva”.
'Kako predsjednik Budimir tvrdi da je postupio ustavno kod smjene ministra Krajine i smijenio ga na zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP), smatram da, u skladu sa Ustavom, a na osnovu već postojećeg zahtjeva, smijeni i ministra Lijanovića. Evo samo nekih od argumenata za tu odluku. Prvo, to je istraga koja se protiv ministra Lijanovića vodi u Tužilaštvu BiH, a o slučaju “Hypo banke” koja je već postala međunarodni skandal, zloupotrebe položaja i neregularnosti oko isplate poticaja zbog čega su poljoprivrednici zatražili njegovu smjenu, gospodarenja Fondacijom “Odraz” i pokušaj upravljanja milionima maraka koje su namjenjene poljoprivrednicima, kao i revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju njegovog ministarstva. Da ne spominjemo neplaćanje PDV-a i carina od strane firmi koje direktno ili indirektno posjeduje ministar Lijanović, a prema podacima koje je objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH', stoji u Kebinom saopćenju
Naveo je da su odlukom Budimira o smjeni ministra Krajine nanesene enormne štete za FBiH s tendencijom da eskaliraju i da se odraze na državu,
'Ukoliko je ne revidira i, istovremeno, dozvoli da ministar Lijanović bude dodatni faktor ekonomskog slabljenja Federacije, nije isključeno da se u Parlamentu FBiH može formirati Ustavom propisana većina za pokretanje njegove smjene. Ukoliko se Predsjednik FBiH ogluši na ovaj poziv, to će otvoriti novu dimenziju upitnosti njegovih odluka i spektar pitanja da li je principijelan, radi li za interese građana i, na koncu, da li je odluku o smjeni ministra Krajine donio on ili ministar Jerko Lijanović i zašto', istakao je Kebo.