Vijesti
Politika
Evropski put BiH je važniji od bilo čijih ličnih ili stranačkih interesa
14.01.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Evropski put BiH je važniji od bilo čijih ličnih ili stranačkih interesa
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u toku ove sedmice očekuje niz sastanaka o implementaciji presude „Sejdić-Finci“, kako s predstavnicima bh. političkih stranaka, tako i s predstavnicima međunarodne zajednice.
Član Predsjedništva SDP-a BiH i poslanik te stranke u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović kazao je danas Feni da je stav SDP-a odranije poznat.
"Mi ćemo biti dio rješenja i konstruktivan učesnik svih sastanaka o rješenjima koja integriraju BiH u Evropsku uniju, a pri tome nemaju dezintegrativan efekat na državu" - kazao je Magazinović.
Dodao je da se u SDP-u iskreno nadaju da su praznici uticali na neke od aktera dosadašnjih sastanaka da se odmore, „razmisle o svojim nerealnim zahtjevima i shvate da je evropski put BiH važniji od bilo čijih ličnih ili stranačkih interesa“.
Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je kazao da „pod uvjetom da se u Federaciji BiH Bošnjaci i Hrvati i dogovore o modelu rješenja za provođenje odluke Evropskog suda u slučaju Sejdić-Finci, RS će insistirati da o tome entiteti potpišu sporazum“, Magazinović je kazao da promjena Ustava BiH ima jasne procedure i pravila i u tim procedurama i pravilima ne postoji obaveza da bilo koji niži nivoi vlasti potpisuju bilo kakve sporazume.
"Očigledno da je izborna kampanja počela i da se, nažalost, u tom pravcu od određenih političkih partija, u ovom slučaju i od Dodika, zloupotrebljava i proces promjene Ustava. Zna se kako se mijenja Ustav BiH, on se mijenja dvotrećinskom većinom u Predstavničkom domu i većinom u Domu naroda i to je jedini put" - kazao je Magazinović.
Sve ostalo su, dodao je, političke egzibicije koje nemaju utemeljenje u pravnim aktima države BiH.
Magazinović je kazao da ovo nije prvi put da se Ustav BiH mijenja, podsjetivši na amandman vezan za Brčko Distrikt BiH, koji je usvojen u proceduri koju nalaže Ustav BiH.
"Ne sjećam se da je tada ni Dodik, ni SNSD zahtijevao ovakve stvari, niti je Ustav tumačio onako kako ga danas tumači. To je još jedna činjenica koja govori u prilog tome da je ovo predizborna izjava" - kazao je Magazinović.
Zajednička sjednica Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebali biti razmatrani do sada pristigli amandmani na Ustav BiH koji se tiču implementacije presude „Sejdić-Finci“ zakazana je za 21. januar.
Na pitanje da li rasprava na toj sjednici može biti korak bliže ka rješenju, Magazinović je kazao da, kada je Parlamentarna skupština BiH u pitanju, vrlo je nezahvalno prognozirati ishod glasanja po bilo kojoj tački.
"Posebno je to nezahvalno činiti kad su u pitanju ustavni amandmani, budući da za podršku bilo kojem od njih treba dvotrećinska većina" - kazao je Magazinović.