Vijesti
Politika
Bh. lideri danas se sastaju sa Štefanom Fuleom
17.01.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Bh. lideri danas se sastaju sa Štefanom Fuleom
Komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fuele razgovarat će danas u Sarajevu s liderima bh. političkih stranaka o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".
'Cilj ove radne posjete Fuelea je nastavak razgovora s političkim liderima o rješenju pitanja 'Sejdić i Finci' te pronalaženje načina da se BiH konačno pokrene na evropskom putu' - rekli su u Delegaciji Evropske unije u BiH.
Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i poslanik te stranke u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović ranije je kazao Feni da će SDP biti dio rješenja i konstruktivan učesnik svih sastanaka o rješenjima koja integriraju BiH u EU, a pri tome nemaju dezintegrativan efekt na državu.
Dodao je da se u SDP-u iskreno nadaju da su praznici uticali na neke od aktera dosadašnjih sastanaka da se odmore, 'razmisle o svojim nerealnim zahtjevima i shvate da je evropski put BiH važniji od bilo čijih ličnih ili stranačkih interesa'.
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Šefik Džaferović kazao je ranije Feni da će SDA, iako je opoziciona politička stranka, dati svoj doprinos da se što prije u BiH postigne politički dogovor i da se konačno implementira presuda 'Sejdić-Finci'.
'Učestvovat ćemo u traganju za tim političkim dogovorom. Svakako, to je obaveza vladajućih političkih stranaka na državnom nivou, ali mi kao opozicija, u interesu države i deblokade njenog evropskog puta ćemo kao i dosad učestvovati konstruktivno u iznalaženju rješenja' - kazao je Džaferović.
Naveo je da je u Parlamentarnoj skupštini BiH zakazana sjednica za 21. januar, kada će se raspravljat o svim amandmanima koji su se do ovog trenutka našli u parlamentarnoj proceduri, a tiču se implementacije presude 'Sejdić-Finci'.
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je naglasio da pod uvjetom da se u Federaciji BiH Bošnjaci i Hrvati i dogovore o modelu rješenja za provođenje presude 'Sejdić-Finci', RS će insistirati da o tome entiteti potpišu sporazum, a ako se to odbije, provođenje te odluke opet će biti problem
Ponovio je da se promjena Ustava BiH mora dogovoriti na ustavan način koji, kako je naglasio, podrazumijeva potpisivanje sporazuma između RS-a i Federacije BiH o tom pitanju, a da se to onda 'samo proglasi na nivou BiH'“, ali ne i usvaja u parlamentu BiH.
'Dok se ne riješi pitanje odnosa u FBiH mislim da će svaki sastanak i okupljanje biti bezuspješni i na kraju krajeva može se samo zabilježiti neuspjeh' - rekao je.
Proteklih dana su održani i pripremni sastanci prethodnice komesara Evropske unije za proširenje Štefana Fulea, šefice kabineta Jane Šindelkove i specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena s predstavnicima bh. stranaka.
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je kazao da je obaveza onih koji predstavljaju narod da pokažu maksimalno strpljenje i odgovornost, toleranciju i, naravno, da pregovaraju.
On je ocijenio i da svih sedam lidera pokazuje veliku želju da riješe taj problem i da će u petak napraviti korak više da budu bliži rješenju.