Vijesti
Politika
Đorđe Praštalo
Vlast u RS-u gurnula građane na margine, a vodi brigu o samo stotinjak porodica
19.01.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Vlast u RS-u gurnula građane na margine, a vodi brigu o samo stotinjak porodica
Predstavnici Narodnog demokratskog pokreta (NDP) smatraju da aktuelna vlast u Republici Srpskoj (RS) vodi pogrešnu politiku u oblasti kulture i mladih zbog čega će se osjetiti dugoročne posljedice u društvu.
Članica Glavnog odbora NDP-a Mirna Savić- Banjac kritikovala je stanje u oblasti kulture u RS-u, a posebno u Banja Luci, podsjetivši da je zbog nedostatka novca Banjalučka filharmonija otkazala koncert, koji je trebalo da bude održan 14.januara u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.
Tvrdi da nadležne institucije ne vode računa o ovom društvenom segmentu.
Iznijela je i podatak da je kulturna ustanova Banski dvor u Banja Luci u 2013.godini imala budžet od oko 1,1 milion KM, od čega je 700.000 utrošeno samo na plaće zaposlenih.
"To, možda, i ne bi bilo toliko tragično, mada jeste samo po sebi, već činjenica da nijedan fening nije izdvojen za finansiranje kulturnih i umjetničkih programa"- rekla je Savić Banjac na pres-konferenciji u Banja Luci ističući da marginalizacija kulture ostavlja velike probleme.
I član Glavnog odbora NDP-a Đorđe Praštalo navodi da je neodgovorna vlast u proteklih osam godina u RS-u većinu građana gurnula na margine, a vodila brigu, kako kaže, samo o „stotinjak porodica u RS-u“.
"Posljedice toga su nikada veća nezaposlenost, posebno mladih" – rekao je Praštalo navodeći da im je „zbog neperspektivnosti ostalo samo da odu preko granice“.
Odgovornost zbog takve situacije je, kaže, na aktuelnoj vlasti, ali i svima drugim koji nisu inicirali da se takva situacija promijeni.
Do tih promjena, uvjeren je, doći će na ovogodišnjim izborima.