Vijesti
Politika
Vjekoslav Bevanda
Pregovori Srbije sa EU se mogu pozitivno odraziti po BiH
22.01.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Pregovori Srbije sa EU se mogu pozitivno odraziti po BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je čestitku Vladi i građanima Republike Srbije na historijskom datumu za njihovu državu, kada su počeli pristupni pregovori sa Evropskom unijom.
"Svako napredovanje, svaki progres i pozitivno ostvarenje je odlična vijest. Pa je time upravo i ova vijest od velikog značaja za cijelu našu regiju i naravno za BiH" - kazao je Bevanda u izjavi za Fenu.
Smatra da se početak pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom može samo pozitivno odraziti po BiH i to po nekoliko osnova.
"Prvenstveno, jer stabilna regija i progresivan razvoj susjeda daje stabilnost u političkom, socijalnom i ekonomskom smislu, od kojih BiH može imati samo koristi. Zatim, promatrajući vanjsku politiku Evropske unije, njihov cilj integracije balkanske regije u Evropsku uniju, ovime daje novih zamah da se više fokusa, napora, pomoći i prijateljstva pokaže prema BiH" - kaže Bevanda.
Navodi da ne treba, također, zanemariti i činjenicu da BiH već osjeća pozitivne uticaje koje Hrvatska vrši u institucijama Evropske unije, a u cilju stabilizacije svojih granica i brže integracije BiH prema evropskom putu.
"I upravo se svi ovi efekti mogu očekivati i od strane Srbije kako se oni budu približavali i kad su budu integrirali u EU. U konačnici i na unutrašnjem planu moraju se očekivati pozitivni odjeci i rad i volja sviju, budući da i novi susjed ide korak dalje u europskim integracijama, a time se pojačava fokus na bh političare i institucije da rade svoj posao odgovorno i profesionalno kako bi i BiH postala član obitelji zemalja Evropske unije" - zaključio je u izjavi za Fenu Vjekoslav Bevanda.