Vijesti
Politika
Milorad Dodik
Ukoliko se blokira projekt 'Južni tok' blokirat će se cijela BiH
26.01.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ukoliko se blokira projekt 'Južni tok' blokirat će se cijela BiH
Ukoliko bi se blokirao projekt 'Južni tok' to bi značilo blokadu cijele Bosne i Hercegovine - upozorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
On kaže da 'izabrati da se blokira odluka o tom projektu na nivou BiH, znači izabrati blokadu čitave BiH'.
'Južni tok je naš strateški projekt i nećemo dozvoliti nikakvu blokadu' - rekao je Dodik i potvrdio da su danas predstavnici vlasti RS razgovarali o potrebi da se donesu određene odluke organa BiH.
Kazao je da RS ima aranžman i potpisane protokole s 'Gazpromom' i potrebno je donijeti određene odluke vezano za činjenicu, kako kaže, da se prelazi granična linija što je nadležnost institucija BiH i regulirati pitanja oko starog duga BiH za gas prema Ruskoj Federaciji.
Ta pitanja su, kaže, predložena Vijeću ministara i očekuje da se završe brzo i efikasno, bez zastoja.
'Nećemo oklijevati da to pitanje, ukoliko bude blokada, uslovimo s bilo kakvim drugim odlučivanjem u BiH' - kategoričan je entitetski predsjednik.
O projektu 'Južni tok' te mogućnosti da se nastavi izgradnja dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor, te nivou finansijske sposobnosti da se ispate obaveze iz budžeta, danas se razgovaralo na nenajvljenom sastanku u Vladi RS-a.
Razgovorima su osim Dodika prisustvovali i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, premijerka Željka Cvijanović te nekoliko resornih ministara.