Vijesti
Politika
Podržavamo održavanje tematske sjednice Parlamenta FBiH u vezi razgovora Budimira i Avdića
27.01.2014. 12:00
Izvor: Moje vijesti
Podržavamo održavanje tematske sjednice Parlamenta FBiH u vezi razgovora Budimira i Avdića
Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u potpunosti podržava prijedlog Vlade FBiH o održavanju tematske sjednice Parlamenta FBiH, na kojoj bi Parlament FBiH razmatrao i opredijelio se o aferi vezanoj za sramotne i nedopustive telefonske razgovore između predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira i urednika Redakcije informativnog programa FTV-a Avde Avdića, koji su objavljeni u medijima.
Prema Zakonu o javnom RTV servisu FBiH, Parlament FBiH je osnivač ovog medija pa prema tome i nadležan da analizira, ocijeni i zauzme stav o ovom pitanju.
Podsjećamo, na telefonskim snimcima razgovora između navedenih osoba direktno se podriva ustavno-pravni poredak FBiH, time što su se urednik FTV-a Avdić i predsjednik Budimir dogovarali i planirali uređivačku politiku ove televizije, blokade rada pojedinih institucija, medijsku egzekuciju političkih neistomišljenika i diskreditaciju sudija državnog Suda.
Nedopustivo je da se predsjednik FBiH dogovara sa bilo kojim novinarom javnog servisa o podržavanju blokade institucija FBiH, reviziji zakonski pokrenutih procesa, čime se direktno obračunava sa svojim političkim protivnicima.
Treba naglasiti da je inicijativa o tematskoj sjednici prihvaćena na nedavnoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru bez ijednog glasa protiv i da ova inicijativa nije nikakav politički pritisak na rad FTV-a.
Klub zastupnika SDP-a podržava upućeni protest Udruženja novinara BiH Uredničkom kolegiju Federalne TV, u kojem se oštro osuđuje uplitanje urednika Avdića u političke igre i imenovanja na odgovorne funkcije u Federaciji BiH.