Vijesti
Politika
Negativno revizorsko mišljenje Fondu zdravstva RS-a
29.01.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Negativno revizorsko mišljenje Fondu zdravstva RS-a
Negativni revizorski izvještaj Fonda zdravstva RS-a za 2012. godinu odmah na početku rasprave u Narodnoj skupštini RS-a posvađao je poslanike pozicije i opozicije.
Nakon što je poslanik SNSD-a Goran Lončarević rekao da je Fond napravio deficit u toj godini od oko 39,8 miliona KM, kako je rekao, pokušavajući da odgovori na sva prava osiguranika te upitao šta je drugo moglo da se uradi, a da ne budu ugroženi pacijenti, oštro je reagirao poslanik SDS-a Nenad Stevandić.
U životu nisam čuo da neko hvali kriminal koji je zdravstvo RS-a doveo do prosjačkog stapa - naveo je Stevandić.
Dok Lončarević tvrdi da ima više gledišta na ovaj revizorski izvještaj, pa i iskazani deficit, iz SDS su iznijeli niz primjedbi na, kako tvrde, nezakonitosti bivših ministara zdravlja RS-a Ranka Škrbića i direktora Fonda zdravstva Gorana Kljajčina.
Stanje je mnogo gore nego što je i navedeno u ovom revizorskom izvještaju - primjedbovao je i poslanik SDS-a Kostadin Vasić i kolegama iz SNSD-a rekao da su „potrošili 20 milijardi KM za osam godina vladavine i sada pominju šta je bilo 2005. godine“.
Lončarević je, međutim, rekao da ne kaže da je sve ružičasto.
Preporuke revizije nalažu da otklone uočeni propusti, ali postoje objektivni i subjektivni razlozi za to - ustvrdio je Lončarević.
S druge strane, Stevandić još ističe da su nepokrivene obaveze Fonda oko 300 miliona KM i već dvije godine veće od polovine ukupnog budžeta te institucije.
Glavna služba za reviziju javnog sektora dala je negativno revizorsko mišljenje Fondu zdravstvenog osiguranja RS, a ključna primjedba revizora odnosi se na činjenicu da je Fond u revidiranoj godini ostvario ukupan deficit u iznosu od 39,8 miliona KM, od čega se na tekući budžetski deficit odnosi 34,4 miliona KM, a razlika na negativne efekte neto finansiranja u revidiranom periodu.
Stvaranje obaveza iznad iznosa raspoloživih budžetskih sredstava nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS-a.
Glavni revizor RS-a Duško Šnjegota je rekao da je utvrđeno, također, da je Upravni odbor Fonda odobravao investicije u nabavku opreme i proširenje bolničkih kapaciteta, iako za takve aktivnosti Fonda ne postoji uporište u relevantnoj zakonskoj regulativi.