Vijesti
Politika
Javnost u RS-u je za jaku RS, a labilnu BiH
18.02.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Javnost u RS-u je za jaku RS, a labilnu BiH
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas novinarima u Sarajevu da bi volio da se uspostavi jedna nova dinamika u vezi sa dogovorom oko implemetacije presude Sejdić i Finci što bi, kako je rekao, značilo aplikaciju za članstvo u EU i relaksiralo odnose u vezi mnogih pitanja.
Na pitanje nazire li se dogovor na sastanku bh. političkih lidera sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fuleom koji još uvijek traje u Delegaciji EU u Sarajevu, Dodik je kazao da bi lično volio da do toga dođe.
U Republici Srpskoj, po njegovim riječima, predviđeno je da ostane direktan izbor, da je RS jedna izborna jedinica i da se u toj izbornoj jedinici većinom glasova bira jedan član predsjedništva.
"To je za nas prihvatljivo. Mi smo došli s tim stavom i ranije. I dalje ostaje problem usaglašavanja određenih procedura vezano za izbornu jedinicu Federacija BiH" - rekao je Dodik.
On je dodao da se govori o dva izborna područja u FBiH, odnosno da onaj kandidat koji dobije najveći broj glasova u pet kantona, drugi se bira iz ostalih kantona, gdje taj prvi nije dobio većinu.
U međuvremenu se Dodik pojavio u emisiji Federalne TV "Pošteno", gdje je kazao kako je javnost u Republici Srpskoj "za jaku RS, a labilnu BiH".
Kazao je kako je u redu da BiH ima evropsku perspektivu, ali da RS to ne zanima ako znači smanjenje njene autonomije.
Također je ponovio kritike na račun Suda i Tužilaštva BiH, od kojih "ne vidi nikakvu korist".
Zbog toga više ne vjeruje ni visokom predstavniku ni međunarodnoj zajednici, zamjerajući im "ogroman broj nametnih zakona i olako mijenjanje ustavnog poretka". Zaključio je kako Sud i Tužilaštvio BiH nemaju ustavnu osnovu.
Kada je u pitanju presuda "Sejdić-Finci" naveo je da Evropski sud za ljudska prava nigdje nije spomenuo da treba promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH i njegove kompetencije, te da su spremni brisati odredbu "srpski član" iz Republike Srpske, ali da ovaj entitet i dalje bira jednog člana, dok se u Federaciji trebaju dogovoriti oko izbora druga dva člana.
Kazao je i kako ne može zamisliti BiH sa jednom predsjednikom.