Vijesti
Politika
Zlatko Lagumdžija
Fule konačno vrlo jasno rekao da nismo svi isti
19.02.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Fule konačno vrlo jasno rekao da nismo svi isti
Pozdravljam izjavu evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea, koji je konačno, vrlo jasno rekao da nismo svi isti, da među političkim liderima u BiH postoje oni koji su ulagali iskrene napore da dođe do dogovora o implementaciji presude „Sejdić-Finci“, oni koji su govorili da žele dogovor, ali nisu činili nikakav iskren napor, kao i onih koji su u cijelo ovo pitanje pokušali nametnuti nešto drugo što nije suština presude, izjavio je za Agenciju Fena predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.
"Imajući u vidu situaciju u zemlji, posebno ohrabruje podrška komesara Fulea inicijativi koju sam predložio predstavnicima EU, a kojom sam tražio da bez obzira na to što se ne može doći do rješenja o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", ubrzaju razgovori i pruži tehnička pomoć u implementaciji poglavlja 23. i 24. koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije" - kaže Lagumdžija.
Bez obzira na jučerašnji neuspjeh u iznalaženju rješenja za provedbu presude „Sejdić- Finci“, lider SDP-a kaže da pozdravlja dogovor komesara Fulea s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima, koji upravo vodi ka uspostavi efikasnih mehanizama za vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.
"Ovo vidim i kao direktni podstrek usvajanju seta antikorupcijskih zakona koji se nalaze u Parlamentu Federacije BiH, u skladu s evropskim standardima. To je jasan signal da su domaći i međunarodni zvaničnici shvatili poruku obespravljenih građana, koji su jasno zatražili reviziju privatizacije, procesuiranje odgovornih za propale kompanije, korupciju i kriminal u BiH" - rekao je Lagumdžija.