Vijesti
Politika
SBB traži neopozivu ostavku kompletne Vlade FBiH
25.02.2014. 12:00
Izvor: Moje Vjiesti
SBB traži neopozivu ostavku kompletne Vlade FBiH
Klub poslanika Saveza za bolju budućnost (SBBBiH) prije početka današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH novinarima je saopćio da predlaže dopunu današnjeg dnevnog reda, odnosno da se kao prva tačka dnevnog reda utvrdi „ispunjavanje uslova Vlade FBiH koje je od njih tražio narod, odnosno podnošenje neopozive ostavke kompletne Vlade Federacije BiH".
"S obzirom na to da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir oslobodio od daljnjeg izdržavanja kazne izuzetno veliki broj osuđenika, tražimo da predsjednik FBiH amnestira sve učesnike demonstracija, osim u slučaju nekoliko pojedinaca za koje se dokaže da su lično vršili uništavanje i paljenje imovine" - kazao je Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.
Kao treću tačku dnevnog reda Klub SBB-a je predložio Informaciju o stanju sigurnosti na području FBiH s posebnim osvrtom na proteste građana od 5. do 20. februara.
"Ukoliko se ovaj prijedlog ne prihvati SBB neće učestvovati u nastavku današnje sjednice" - kazao je Đonlagić.
09:26 - Vanredna sjednica Predstavničkog doma posvećena sigurnosnom stanju
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, posvećena sigurnosnom stanju u Federaciji u kontekstu protesta građana od 5. do 20. februara, kako je oficijelno navedeno iz Parlamenta, najavljena je za danas u Sarajevu.

Očekuje se da će se poslanicima obratiti federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Po završetku vanredne, bit će nastavljena ranije započeta redovna sjednica Predstavničkog doma.
Na dnevnom redu nekoliko zakona
Nekoliko zakona će u nacrtu biti na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u današnjem nastavku redovne sjednice otvorene krajem prošle godine.
To su zakoni o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH te Zakona o unutrašnjoj trgovini.
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji Javnog preduzeća Željeznice Federacije d.o.o. Sarajevo za period 1.1.2008. godine do 31.12.2012. godine također je na dnevnom redu, kao i nacrti zakona o nedopuštenom oglašavanju te o privrednim društvima.
Na dnevnom redu je i predložena odluka o zaduženju na osnovu sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Erste bank Oesterrechischen sparkassen AG za nabavku opreme zdravstvenim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu te odluka o zaduženju na osnovu ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta vodovoda i kanalizacije u Sarajevu.
Statut Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine i prijedlog njenog ovogodišnjeg finansijskog plana također su na dnevnom redu.
Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju predstavit će poslanicima njen izvještaj na osnovu nalaza o reviziji federalnog budžeta i nekih budžetskih korisnika za 2012. godinu.
Prije nastavka redovne, danas će biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma posvećena aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, najavljeno je iz kabineta dopredsjedavajućeg Doma Tome Vidovića.