Vijesti
Politika
Smijenjena Vlada ZDK
26.02.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Smijenjena Vlada ZDK
Poslanici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prihvatili su ponuđenu ostavku Vlade ZDK, iznuđenu nakon višednevnih protesta nezadovoljnih građana u više općina ovog kantona.
Nakon sedmosatne diskusije o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na području kantona, zatim o zahtjevima koje su skupštini kantona uputili plenumi građana iz više općina, poslanici su prihvatili većinu opravdanih zahtijeva nezadovoljnih građana, a nakon opsežne analize i diskusije prihvatili i ponuđenu ostavku Vlade ZDK.
U okviru posljednje tačke današnje sjednice, nekoliko članova kantonalne skupštine javno se očitovalo izjavom u kojoj su istakli da nakon završetka njihovog mandata u skupštini neće koristiti beneficije koje im omogućava federalni zakon da koriste instituciju tzv. „bijelog hljeba“.
Na ovakvu vrstu izjašnjavanja poslanike je potakao predsjedavajući skupštine Sretko Radišić koji se prvi izjasnio o novom pristupu u korištenju nekih zakonskih pogodnosti, koje su uvriježene u parlamentima, skupštinama i javnim ustanovama.