Vijesti
Politika
Izetbegović i Čović uskoro o preustroju Federacije BiH!
06.03.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Izetbegović i Čović uskoro o preustroju Federacije BiH!
Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović neće zvanično reagirati na izjavu Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) kako Federacija Bosne i Hercegovine, treba biti podijeljena na tri teritorijalne jedinice, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).
Međutim, kako saznajemo, iz izvora bliskih Izetbegoviću, vjerovatnije je da će bošnjački član Predsjedništva BiH, svoj stav o tome Čoviću reći na sastanku koji će uskoro biti održan.
Izvori bliski Čoviću nisu mogli potvrditi da postoji termin za sastanak, ali ističu da je moguće da lideri direktno razgovaraju o tome.
Čović je kazao da „ne vidi razlog da ne govorimo vrlo otvoreno oko toga, tri jedinice unutar FBiH, koje će osigurati i racionalnost. Umjesto sadašnjih 11, da imamo tri vlade, umjesto 11 parlamenata, da imamo tri.“
Izetbegović, koji je u odsustnosti Sulejmana Tihić najviši funkcioner SDA je nedavno već počeo održavati sastanke sa političkim liderima drugih partija pa je, krajem januara, imao sastanak i sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, a prisustvovali su i potpredsjednik SDA Adil Osmanović i generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić.