Vijesti
Politika
Bh. građani svoje povjerenje moraju dati najsposobnijima
14.03.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Bh. građani svoje povjerenje moraju dati najsposobnijima
Nakon Dejtonskog sporazuma političke elite se nisu bavile oko konstruktivno političkih pitanja, kao što su, na primjer, pitanja ekonomskog razvoja i socijalne sigurnosti, a za što su potrebni infrastruktura, obrazovanje, fiskalna politika, pravna država, već su se bavili uglavnom oko podjele moći, na nacionalnoj osnovi, time što su držali nacionalne i vjerske zajednice u strahu jedne od drugih, kazao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" Josip Juratović, poslanik njemačkog Bundestaga.
''Upravo zbog toga BiH zaostaje u razvoju u regiji, a pogotovo u Evropi. Dakle, u situaciji ekonomske i socijalne neizvjesnosti građana BiH je bilo samo pitanje vremena kad će glad nadvladati strah i kad će građani krenuti na sopstvene političare'' - ocijenio je Juratović.
Međutim, naglasio je kako, nažalost, BiH pa i cijela regija zapadnog Balkana nisu u fokusu evropske politike, "što je i razumljivo s obzirom na to da sjevernom Afrikom, Bliskim istokom i u međuvremenu istočnom Evropom vlada haos".
''Na kraju krajeva, BiH ima svoje mehanizme rješavanja sopstvenih problema, na primjer, demokratskim izborima. Problem je, međutim, što građani i građanke BiH ne biraju političke elite po gore navedenim konstruktivno-političkim pitanjima, već postavljaju prioritet kojem nacionalnom pastiru, pa makar on bio i korumpiran, da se priklone.
Neće biti napretka do momenta kad građani ne prestanu birati nacionalne vođe i kad ne prestanu štititi lažne branitelje. Svoje povjerenje moraju dati najsposobnijima, koji se bave nacionalnom strategijom za ekonomski razvoj i socijalnu sigurnost u BiH. Dakle, niko izvana ne može obaviti posao građana i njihovih političara'' - rekao je Juratović.
Navodeći kako nije dovoljno upućen u unutarnjopolitički rad institucija BiH, mišljenja je da je cjelokupna konstrukcija institucija blokirana upravo zbog činjenice da u BiH postoji mnogo država u državi.
''Osim toga, da bi demokracija funkcionirala, potrebne su institucije koje su jedna od druge neovisne i koje se međusobno kontroliraju: to su vlada, jak parlament i neovisno sudstvo. Nažalost, u BiH je parlament podijeljen, vlada podijeljena, a sudstvo se ne osjeća nikome odgovorno.
Za mene je nerazumljivo, ako su moje informacije tačne, da od stotine prijava za korupciju nijedan proces nije pokrenut, a i sudstvo oko toga ne polaže nikome račune. Za mene to nije neovisno sudstvo, već neodgovorno sudstvo'' - rekao je Juratović.